Beszállítók Karbonsemleges lesz a CATL debreceni gyára

Karbonsemleges lesz a CATL debreceni gyára

autopro.hu/P.B. | 2023.04.19 14:22

Karbonsemleges lesz a CATL debreceni gyára

Fotó: MTI

Az elektromos járművek hajtásához használt akkumulátorok piacát uraló, Debrecenben a második Kínán kívüli gyárát építő CATL állítása szerint olyan akkumulátort mutatott be, ami a polgári repülőgépek meghajtásához elegendő energiával rendelkezik. Közben a vállalat azt is bejelentette, hogy 2025-től minden akkugyára karbonsemleges lesz.

Wu Kai, a CATL vezető tudósa, a Sanghaji Autószalonon nyilatkozva az új akkumulátort egyfajta félig szilárd halmazállapotú, kondenzált elektrolittal és új anód- és szeparátoranyagokkal ellátott termékként írta le, ami kilogrammonként 500 wattóra energiasűrűséggel rendelkezik majd. A vállalat meg nem nevezett partnerekkel dolgozik azon, hogy az akkumulátor biztonsági és minőségi szempontból alkalmas legyen a légi közlekedésben való használatra.

Wu hozzátette, hogy a CATL még ebben az évben megkezdheti az elektromos járművekhez használt kondenzanyag-akkumulátorok tömeggyártását.

A kondenzált anyagok technológiája egyre inkább érdekes az akkumulátorgyártók számára, akik új anyagok kifejlesztéséért versengenek a lítiumionos akkumulátorok jelenlegi generációjának energiasűrűségének javítása érdekében. A jelenleg használt akkuk energiasűrűsége 300 wattóra/kilogramm alatt van.

Karbonsemlegesség az akkumulátorgyártásban

A CATL a Sanghaji Autószalon nyitónapján bejelentette, hogy 2025-ig az összes akkumulátorgyártó üzemében, 2035-ig pedig a teljes akkumulátor-értékláncban karbonsemlegességet kíván elérni. Ez tehát azt jelenti, hogy Debrecenben épülő gyár is karbonsemleges lesz már a teljes kapcaitással történő beindulásakor is.

A lépés nem újkeletű, Robin Zeng, a CATL elnöke tavaly azt nyilatkozta, hogy elengedhetetlen az akkumulátorok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, mert az akkumulátoros elektromos járművek életciklusa során keletkező szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékát teszi ki az akku előállítása – emlékeztet a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink