Beszállítók Júniusra futhat fel a tajvani chipgyártó termelése

Júniusra futhat fel a tajvani chipgyártó termelése

autopro.hu/V.M. | 2021.05.03 12:20

Júniusra futhat fel a tajvani chipgyártó termelése

Fotó: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) előreláthatóan június végére fogja tudni olyan szintre emelni az autóipari chipek gyártását, hogy az kielégítse az iparági megrendelőik „minimális” igényeit.

Hirdetés

A bejelentés jó hírként jön a világ autógyártóinak, akik év eleje óta küzdenek a félvezető komponensek hiányával. A hiány kialakulása többek között az autógyártás váratlanul gyors felfutásának, illetve a laptopok és játékkonzolok iránti kereslet járvány alatti megugrásának betudhatóan alakult ki.

A világ chipgyártásában derekas részt vállal Tajvan, aminek kormányát többek között az USA, az EU és Japán is arra kérte vegye fel a kapcsolatot az ország chipgyártóival, és segítsen a termelés növelésében. A vállalatok ígéretet tettek arra, hogy megpróbálják termelésüket fokozni, amit azonban nehezít, hogy a meglévő kapacitásokat lekötötték a számítástechnikai cégek, újak kiépítése pedig időbe telik.

Fél év munkája fog beérni

A TSMC, a világ legnagyobb chipbérgyártójának elnöke, Mark Liu nemrég a CBS egyik műsorában szólalt meg. Mint elmondta, először decemberben értesültek a félvezető komponensek hiányáról, és január óta próbálják növelni az autóipari alkatrészek termelését.

Liu szerint június végét megelőzően tudják majd kielégíteni vevőik minimális igényeit, egy kérdésre válaszolva azonban elmondta, hogy ezalatt nem a hiány megszűntét érti.

Hozzátette, hogy az autóipari chipek ellátási lánca hosszú és összetett, a megrendelés és a teljesítés között pedig hét-nyolc hónap telik el – áll a Reuters beszámolójában.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink