Beszállítók Ipar 4.0 szakmai érmet nyert a Bosch Rexroth

Ipar 4.0 szakmai érmet nyert a Bosch Rexroth

autopro.hu/P.B. | 2023.05.18 10:22

Ipar 4.0 szakmai érmet nyert a Bosch Rexroth

Ács István, a Bosch Rexroth ügyvezető igazgatója (balra), Hankó Balázs, a KIM államtitkára és Monostori László, az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség elnöke | Fotó: Bosch Rexroth

Az Automotive Hungary és Ipar Napjai kiállítás megnyitóján a Bosch Rexroth kapta meg az Ipar 4.0 szakmai érmet idén a nagyvállalat kategóriában, míg a kis- és középvállalatok között a Delta Systems Kft. kapta meg az elismerést. A díjat a Kulturális és Innovációs Minisztérium adományozta a szakmai szervezeteket összefogó Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség javaslatára.

Az Ipar 4.0, vagy a negyedik ipari forradalom olyan lehetőségeket kínál, amelyet a piac még csak most kezd el alkalmazni. A technológiai korszakváltás gyökeresen átalakítja a gyártási és a kapcsolódó logisztikai rendszereket, hatékonyabbá és hosszú távon fenntarthatóvá teszi a gyártást. A hazai ipari vállalkozások többségének nagy kihívás ez az átállás, ezért a Kulturális és Innovációs Minisztérium díjazza azokat a vállalatokat, akik a terület úttörői.

A harmadik alkalommal odaítélt Ipar 4.0 érmekkel olyan kkv-kat és nagyvállalatokat díjaztak, amelyek az Ipar 4.0 területén értek el sikereket digitális technológiák alkalmazásával és innovatív megoldásokkal. Emellett díjazták az oktatási, képzési programot megvalósító, valamint a kutatást, fejlesztést vagy innovációt megvalósító szervezeteket. A díjakat Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára adta át.

„A Bosch Rexroth technológiai vállalatként, innovátorként zászlóvivője az ipar 4.0-ás megoldásoknak. Átfogó víziónk részeként saját gyárainkban is alkalmazzuk az általunk fejlesztett új technológiákat, ezáltal egyrészt valós, működés közben keletkező tapasztalatainkat beépítve fejlesztjük tovább termékeinket, másrészt saját gyártóreferenciákkal tudjuk kiszolgálni ipari partnereinket” – mondta Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

Tudástranszferrel és edukációval is segíti a korszakváltást a Bosch Rexroth

A Bosch Rexroth élen jár az Ipar 4.0-ás technológiák alkalmazásában és fejlesztésében, termékei az Ipar 4.0 követelményei szerint készülnek. Ezen felül a vállalat népszerűsíti a digitális átállást, és partnereit segíti is ebben. A cég részt vett a Nemzetgazdasági Minisztérium és az IFKA Nonprofit Kft. által meghirdetett beszállítófejlesztési programban, amelyben közös fejlesztésekkel, technológiai transzferrel segítette a programban résztvevő kis- és középvállalkozások digitális transzformációját.

Az elmúlt években tizenhét hazai kkv csatlakozott a programhoz a Bosch Rexrothon keresztül, hogy megtegye az első lépéseket az Ipar 4.0-ás technológiák útján. A fejlesztési program keretében készült a többi között precíziós agrárgazdálkodásban használt műtrágyaszóró, olyan eszköz, amelyet programozói tudás nélkül lehet autóipari termékek gyártására paraméterezni, valamint egy olyan rendszer, amely egyes folyamatokat szimulálva és kielemezve képes optimalizálni a termelési folyamat egyes elemeit, előre jelezni a várható karbantartási szükségletet és azokat az esetleges környezeti változásokat, amelyek hatással vannak a dolgozók komfortérzetére és munkaminőségére.

A Bosch Rexroth egyetemekkel, szakmai szervezetekkel, valamint kis- és középvállalkozásokkal együttműködve dolgozik az innovatív technológiák fejlesztésén. Ezt szolgálja majd a hamarosan megnyíló, Magyarországon egyedülálló ipari innovációs élményközpontja, a CU.BE is, amelynek küldetése a közös gondolkodás és fejlesztés mellett, hogy bemutassa a nagyközönségnek az ipari technológia trendjeit és újdonságait. Szintén az edukációt szolgálja a vállalat felsőoktatásban és szakképzésben betöltött szerepe: Ipar 4.0 oktatóeszközei és tananyagai segítségével számos oktatási intézményben ismerkednek meg a tanulók az Ipar 4.0 rejtelmeivel.

A Bosch Rexroth a hajtás- és vezérléstechnika egyik vezető szállítójaként világszerte hatékony, erőteljes és biztonságos gépipari megoldásokat kínál, legyen szó bármilyen típusról vagy méretről. A vállalat a mobil alkalmazások, a gépipari alkalmazások, a tervezés, és a gyártásautomatizálás piaci szegmenseiben egyesíti világszintű alkalmazástechnikai tapasztalatát. A Bosch Rexroth intelligens komponensei és testreszabott megoldásai és szolgáltatásai útján alakítja ki a teljes mértékben hálózatba kapcsolt alkalmazásokhoz szükséges környezetet. A Bosch Rexroth a hidraulika, az villamos hajtások és vezérlések, a hajtómű-technológia és a lineáris mozgatás- és szereléstechnika, továbbá az IoT-szoftverek és interfészek területein kínál ügyfeleinek megoldásokat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink