Beszállítók Inerciális szenzor: megint úttörőt alkotott a Bosch

Inerciális szenzor: megint úttörőt alkotott a Bosch

autopro.hu/S.B. | 2019.01.04 06:32

Inerciális szenzor: megint úttörőt alkotott a Bosch

A Bosch Sensortec nemrégiben mutatta be a BHI160BP nevű helymeghatározó intelligens érzékelőt, amely az iparágban elsőként használ inerciális szenzorokat, hogy segítse a navigációt.

A navigáció ma már az alapvető mobilalkalmazások egyike. Sajnos azonban a GPS modul működése gyorsan lemerítheti a készülék akkumulátorát – különösen akkor, ha az akkumulátor kicsi, mint a viselhető készülékekben.

GPS vagy GNSS modul használata esetén a Bosch BHI160BP pozicionáló szenzora az, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy teljes mértékben kihasználják a helymeghatározás funkcióját, miközben az eszköz a korábban szükséges energia akár 80 százalékát is képes megtakarítani. A megnövelt akkumulátor-élettartamnak köszönhetően nemcsak okosóráinkat és okostelefonjainkat kell ritkábban tölteni, az új helymeghatározási megközelítés úgy van megalkotva, hogy még kisebb készülékekbe is beépíthető legyen.

A BHI160BP egy intelligens inerciális szenzoralapú algoritmussal, az úgynevezett PDR-rel (Position Dead Reckoning, vagyis pozíciós vakbecslés) követi a személy pozícióját. A pontosság megőrzése érdekében kiszámítja a felhasználó viszonylagos helyét az inerciális érzékelőkből összegyűjtött adatok alapján, majd pár percenként új kalibrálást végez, hogy ezzel megkapja a GNSS/GPS modul abszolút pozícióját. Ez azt jelenti, hogy a GNSS/GPS modul az idő nagy részében alvó üzemmódban lehet, ami drasztikusan csökkenti a készülék energiafogyasztását és meghosszabbítja működési idejét.

A BHI160BP által biztosított helymeghatározás azt is jelenti, hogy az adott eszköz megbízható pontosságot adhat még akkor is, ha a GNSS jel blokkolva van vagy gyenge, például magas épületek közelében vagy beltérben.

Míg az aktuális konfiguráció GNSS vevőkészülékek (például GPS) használatára optimalizált, a BHI160BP a globális lokalizációs technológiák többségét támogatja. A helymeghatározás javítása mellett a BHI160BP magába foglalja az arcfelismerést és a 3D-tájékozódást is.

Az új BHI160BP aktív üzemmódban mindössze 1,3 mA áramerősséggel működik, így az iparág legkisebb energiaigényű megoldása, amely a Fuser Core (MCU) és a 6-tengelyes Inertial Measurement Unit (IMU) egységeket integrálja. Emellett a helymeghatározó intelligens érzékelő számos egyedi virtuális szenzort, például kalibrált gyorsulásmérőt és ébresztő funkciót kínál egyetlen eszközön belül.

Kiemelt Partnereink