Beszállítók Így keresi a ZF a legújabb technológiákat

Így keresi a ZF a legújabb technológiákat

autopro.hu/Sz.K. | 2017.09.28 06:30

Így keresi a ZF a legújabb technológiákat

Torsten Gollewski lett a ZF Friedrichshafen új leányvállalata, a Zukunft Ventures vezérigazgatója. Most interjúban árult el részleteket a nagy reményekkel indított vállalkozásról.

A Zukunft Ventures szerepe, hogy az olyan fiatal vállalatokba invesztáljon, amelyek technológiái segítheti céljai elésében a ZF-et az önvezető autók terén. A friss alapítású leánynak köszönhetően idén hatvan vállalat kapott három-három percet, hogy bemutassák ötleteiket a ZF-nek. A ZF új vállalkozásáról Torsten Gollewski árult el részleteket az Automotive News-nak.

Miért alapították meg a Zukunft Ventures-t?

Azért, mert rengeteg változást látunk közeledni. A mesterséges intelligencia például sorsdöntő lehet az autonóm vezetésben, egyben ez adhat újabb és újabb lendületet a technológia fejlődésének. Úgy hisszük, hogy a kooperáció és a kollaboráció a startup vállalatok, midtech vállalatok, és még az olyan nagy játékosok, mint az Nvidia számára is fontos, hogy az új piaci igényekre olyan gyorsan reagáljon, amilyen gyorsan csak lehet.

Milyen példákkal mutathatók be a Zukunft befektetései?

Már befektettünk a München melletti Astyx-be, ami egy, a jövő radarjaira fókuszáló technológiai vállalat. Továbbá invesztáltunk a doubleSlash-ba, egy friedrichshafeni, fejlett IT szoftverekkel foglalkozó vállalatba, melynek már megalapozott kapcsolatai vannak vezető OEM-ekkel.

A Zukunft befektet a lidarokba is.

A hamburgi Ibeo is felkerült a beruházási listánkra, ez a szilárdtest-alapú lidartechnológiák vezető beszállítója. Ezek a megoldások kiemelten fontosak a nagy részletességű térképekhez, amik így igen fontos részét képezik az autonóm vezetéshez kötődő stratégiánknak is. Ha a biztonsági rendszerek jövőjét fürkésszük, kijelenthetjük, a lidar fontos technológia lesz.

A Zukunft változó pénzösszegeket fektet be. Miért fontos ez a fajta rugalmasság?

A legtöbb vállalatnak adott mennyiségű tőkéje van, többnyire valahol 100 és 500 millió euró között. Ők több vállalatban, ám kisebb összegeket fektetnek be, így fő szempontjuk a kockázatcsökkentés. A mi stratégiánk eltér ettől, mi mindenekelőtt azt szeretnénk, hogy a Zukunft Ventures segítsen a ZF-nek megvalósítani stratégiáját.

Kiemelt Partnereink