Beszállítók Hatalmas összegű osztalékot fizet az indai abroncsgyártó

Hatalmas összegű osztalékot fizet az indai abroncsgyártó

autopro.hu/Sz.F. | 2018.05.17 11:18

Hatalmas összegű osztalékot fizet az indai abroncsgyártó

A március végén befejeződött üzleti évében 7,24 milliárd rúpia (96 millió euró) nyereséget ért el az Apolló Tyres indiai abroncsgyártó, amiből a negyedik negyedévben 2,24 milliárd rúpia (32,2 millió euró) a negyedik pénzügyi negyedévre esett, ami 10 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az Apollo Tyres igazgatótanácsa jóváhagyta a társaság januártól márciusig tartó negyedik negyedévi, valamint a 2017-18-as pénzügyi évére vonatkozó auditált pénzügyi eredményeit. 300 százalékos osztalék kifizetésére tett javaslatot, melyet a részvényesek a közeljövőben sorra kerülő éves közgyűlés alkalmával hagyhatnak majd jóvá.

– Társaságunk meggyőző teljesítményt nyújtott: a termelési volumen minden fontosabb területen az összes termékcsoportnál egészséges ütemben nőtt. Ugyanakkor a nyersanyaghiány és a nyersolaj-alapú nyersanyagok árának emelkedése kihívásokat is tartogatott. A nyersanyagok ára az elmúlt pénzügyi évben összességében több mint 10 százalékkal emelkedett. Az árnyomás vélhetően a jövőben is jellemző marad, ami negatívan hat majd az árrésünkre. Ami viszont jó hír, hogy indiai és európai kapacitásnövekedésünknek köszönhetően a bruttó értékesítési árbevételünk továbbra is egészséges ütemben bővülhet – így értékelte az eredményeket Onkar S Kanwar, az Apollo Tyres elnöke.

Az összes üzletág konszolidált vállalati bevétele a 2018-as pénzügyi év negyedik negyedévében 22 százalékkal, csaknem 39,82 milliárd rúpiára (504,73 millió euró) nőtt. Ugyanebben az időszakban a társaság 2,50 milliárd rúpia (32,12 millió euró) nettó nyereségről számolt be, ami az előző pénzügyi év hasonló időszakához képest 10 százalékos emelkedést jelent. Az értékesítés nettó árbevétele az egész évre vetítve az előző évhez képest 12 százalékos növekedést mutatva megközelítette a 146,74 milliárd rúpiát (1944,29 millió euró). A teljes 2018-as pénzügyi évre vetített nettó nyereség 7,24 milliárd rúpia (95,91 millió euró) volt.

Mind az indiai, mind az európai üzemekben töretlen volt a termelésnövekedés lendülete, és a 2017-18-as pénzügyi év utolsó negyedévében 20 százalék fölötti árbevétel-emelkedést értek el, mely főleg a haszongépjármű-szegmens, azon belül is az indiai teherautó-abroncsok, valamint az európai személygépkocsi-abroncsok meggyőző teljesítményének volt köszönhető.

A vállalat pézügyi évének kiemelkedő mozzanatai:

  • A konszolidált árbevétel földrajzi megoszlása a következő volt: India: 65%, Európa: 31%, egyéb: 4%
  • Az Apollo 2018-ban India tíz legjobb gyáripari munkahelye között volt
  • A társaság három márka, a VW, a Ford és a SEAT gyári beszállítója lett Európában
  • Az Apollo Tyres letette az Andhra Pradesh állambeli zöldmezős beruházás alapkövét Indiában
  • A társaság és a Rubber Research Institute of India közösen megszerezte a különleges minőségű Epoxide Natural Rubber (ENR) szabadalmi jogát
  • Az Apollo Tyres Atlantába költöztette USA-beli cégközpontját

Kiemelt Partnereink