Beszállítók Halpusztulás miatt perlik a gumiabroncsgyártókat

Halpusztulás miatt perlik a gumiabroncsgyártókat

autopro.hu/V.M. | 2023.11.10 09:22

Halpusztulás miatt perlik a gumiabroncsgyártókat

Fotó: Continental Press

Halászipari szakmai szervezetek az Egyesült Államokban nem kevesebb mint 13 gumiabroncsokat gyártó vállalat ellen indítottak pert. A szervezetek vádja szerint egy abroncsokban használt anyag felel a tagjaikat megkárosító halpusztulásért.

Hirdetés

A perkeresetet Kaliforniában adta be a Halászati Erőforrások Intézete és a Halászati Szervezetek Nyugati Parti Szövetsége olyan vállalatok ellenében, mint a Continental, a Michelin, a Bridgestone, vagy a Goodyear. Állításuk szerint az abroncsokban használt 6PPD a védett lazacok és pisztrángok halálát okozza, ezzel megsértve a védett fajokról szóló amerikai törvényt.

A felperes szervezetek szerint a vegyszer először az abroncsok kopásával kerül a környezetbe, majd lebomlott és immáron mérgező maradványa például viharok alkalmával a vizekbe kerülhet, ahol halpusztulást okoz. Rámutatnak: kutatások során már megállapítást nyert, hogy lebomlott formájában a 6PPD halálos hatású a lazacokra nézve, és kutatók szerint valószínűleg pisztrángok és más halfajták pusztulásával is összefüggésbe hozható.

Az Egyesült Államok nyugati parti vizeire fókuszáló kereset szerint a fogyatkozó halállomány miatt a régióban korlátozták a kereskedelmi halászatot.

Sok múlhat a mostani ügyön

A Reuters beszámolója szerint a halászati szervezetek azt akarják elérni, hogy a bíróság tiltsa meg a vállalatoknak a veszélyes vegyszer felhasználását amíg nem tesznek megfelelő lépéseket a vízi élővilág védelme érdekében.

A per az első az Államokban, amit a 6PPD használata miatt indítottak a gyártók ellen. Kimenetelét fontossá teszi, hogy a gumi öregedését lassító anyag szinte majdnem minden abroncsban megtalálható, továbbá az, hogy a perbe fogott gyártók együttesen az amerikai abroncseladások 80 százalékáért felelnek.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink