Beszállítók Haladékot kap az elektrifikáció miatt bezárandó gyár

Haladékot kap az elektrifikáció miatt bezárandó gyár

autopro.hu/V.M. | 2023.10.04 11:22

Haladékot kap az elektrifikáció miatt bezárandó gyár

Fotó: Marelli

A Marelli autóipari beszállító szünetelteti az egyik olaszországi, belső égésű motorok alkatrészeit gyártó üzemének bezárási folyamatát, lehetőséget teremtve arra, hogy a telephely új tulajdonossal folytassa működését.

A KKR befektetési társaság által tulajdonolt Marelli szeptemberben jelentette be, hogy bezárja az észak-olaszországi Crevalcore-ban található üzemét, ahol mintegy 230 fő dolgozik belső égésű erőforrásokhoz tervezett műanyag alkatrészek gyártásával, illetve alumínium komponensek megmunkálásával foglalkozva.

A Marelli részben az elektrifikációval, részben az energia- és nyersanyagárak emelkedésével magyarázta a bezárásról szóló döntését, amit most az olasz ipar- és munkaügyi minisztériumok, a szakszervezetek és az Emilia-Romagna olasz régió képviselőivel való egyeztetés után módosított.

A megállapodás szerint a vállalat egy egyelőre ismeretlen tanácsadót jelölt ki azzal a céllal, hogy potenciális vevőket kutasson fel, akik befektetésével az üzem működése folytatódhat – számolt be a Reuters.

A Marelli ugyan nem ment bele a bezárási terv visszavonásába – amit az UILM szakszervezet el kívánt érni –, azonban az egyezség több időt biztosít az eredetileg év végén esedékes bezárás elkerülésére.

A Marelli üzemének esete ismét ráirányította a figyelmet az elektrifikáció foglalkoztatási vonzataira, és a szakszervezet korábban arra figyelmeztette az olasz kormányt, hogy sok további bezárásra kell felkészülni, hacsak a belső égésű technológiára szakosodott beszállítók nem kapnak kellő támogatást az átmenethez.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink