Beszállítók Fontos újdonságokat hoz az akkuk világába az SK On

Fontos újdonságokat hoz az akkuk világába az SK On

autopro.hu/D.Á. | 2024.03.11 04:20

Fontos újdonságokat hoz az akkuk világába az SK On

Fotó: SK Innovation Newsroom

A Szöulban rendezett InterBattery akkumulátoripari rendezvényen a dél-koreai SK On vállalat bemutatott egy továbbfejlesztett verziót az SF celláiból, amelyeket 2021-ben mutatott be. A gyártó előállt még egy Winter Pro LFP névre hallgató akkumulátorkémiával, amely kifejezetten jól teljesít alacsony hőmérsékleten. A rendezvényen a Samsung SDI-nek is volt fontos bejelentenivalója.

Hirdetés

Az dél-koreai akkumulátorexpón, az InterBattery-n rántotta le a leplet az SK On az SF (SuperFast, a gyártó extra gyorsan tölthető cellája) továbbfejlesztett verziójáról, amely főleg energiasűrűség terén javult. A magas nikkeltartalmú katóddal szerelt cellák a 2021-es bemutatásukkor is 18 perc alatt voltak feltölthetők 10-ről 80 százalékra, most azonban további kilenc százalékkal nőtt az energiasűrűségük, azaz ugyanakkora akkumulátorból nagyobb hatótáv nyerhető ki, vagy ugyanakkora hatótáv eléréséhez elég egy kisebb, olcsóbb és könnyebb telep. Az SK On ugyanakkor nem részletezi, hogy volumetrikus vagy gravimetrikus energiasűrűségről van-e szó.

A gyártó szerint sikeresen csökkentették a lítiumionok útjának hosszát anód és katód között egy speciális bevonat segítségével, ami drasztikusan csökkenti az anód ellenállását, valamint az anód elrendezésén is módosítottak. Mindezt segíti még a gyorstöltési protokoll analízismegoldásokkal a töltési sebesség maximalizálása érdekében.

Ha a töltés sebessége számít

Ez volt az Advanced SF Battery névre hallgató egység, de van egy másik is, az SF+ Battery, amely mindössze 15 perc alatt feltölthető 10-ről 80 százalékra. Hogy ezt elérjék, a lítiumionok utazási távolságát még tovább csökkentették, sebességét pedig megnövelték. Mindezt nagy kapacitású szilícium és alacsony ellenállású grafit, valamint a házon belül fejlesztett duplarétegű struktúra bevetésével érték el.

Télen is hatékonyan

A két SF cellán kívül újdonság még a Winter Pro névre hallgató lítium-vas-foszfát (LFP) összetételű cella. Az SK On közleménye szerint a lítium-vas-foszfát akkumulátorok általában 50-70 százalékkal kevesebb hatótávot nyújtanak alacsony, -20 Celsius-fok alatti hőmérsékleten. A hagyományos LFP technológiákhoz képest a Winter Pro akkumulátor a töltési kapacitást 16, a merítésit 10 százalékkal növeli meg, miközben az energiasűrűség jelentősen, 19 százalékkal nő - írja az electrive.com.

Ahogyan arról az autopro.hu már beszámolt, az expón a Samsung SDI bejelentette, hogy 2027-től kezdené a szilárdtest akkumulátorok gyártását. A vállalat 2023 óta készít prototípusokat szilárd elektrolittal, de korábban még nem közölte szándékát a sorozatgyártás elkezdésére, így ez is fontos hír.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink