Trend A Samsung SDI teljesen kifordíthatja magából az akkuipart

A Samsung SDI teljesen kifordíthatja magából az akkuipart

autopro.hu/P.B. | 2024.03.06 10:23

A Samsung SDI teljesen kifordíthatja magából az akkuipart

Fotó: Samsung SDI

A Gödön gyárat üzemeltető dél-koreai Samsung SDI egy szöuli rendezvény sajtóanyagában olyan bejelentést tett, ami alapjaiban változtathatja meg nemcsak az akkumulátoripart, hanem az elektromobilitást is. Hamarosan jöhetnek a szilárdtest akkumulátorok!

A szilárdtest akkumulátor elnevezést az elmúlt években többen is használták, és nem feltétlen abban az értelemben, ahogyan az a legpontosabb lenne. Egyes gyártók a félig szilárd elektrolitokkal rendelkező akkumulátorokat is így nevezik, ám az a technológia közel sem jelent akkora áttörést. Az autopro.hu-nak adott interjúban Dr. Kun Róbert vegyész, a Természettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Jedlik Ányos Klaszter elnöke, és a Magyar Akkumulátorszövetség K+F+I munkacsoport vezetője elmondta, hogy a kutatók szempontjából az számít szilárdtest akkumulátornak, amiben nincsen polimer, nincsen folyadékelektrolit, minden eleme szilárd és szervetlen jellegű kémiai vegyület, anyag, azaz kerámia, üveges vagy más kvázi kristály. Ilyen akkumulátor kereskedelmi forgalomban és tömeggyártásban sincs – emelte ki akkor.

A szakember akkor elmondta, hogy a szilárdtest akkumulátorok a mai akkuknál jóval nagyobb energiasűrűséggel kecsegtetnek, ráadásul a hűtésük is kisebb feladat lenne. Ugyanakkor a technológia bizonyos kihívásaira még nem született anyagtudományi megoldás – legalábbis eddig, ha igaz a Samsung SDI állítása.

Nem árultak el mindent

A Samsung SDI 900 wattóra/liter energiasűrűséget kíván elérni szilárdtest akkumulátoraival, és úgy véli, hogy 2027-ben megkezdődhet a tömeggyártása egy ilyen akkunak – jelentette be a cég a koreai fővárosban rendezett InterBattery 2024-en. Azonban a Samsung SDI csak a 900 wattóra/liter térfogati energiasűrűséget említi, a gravimetrikus energiasűrűséget viszont nem, ami a súlyt az energiatartalomhoz viszonyítja. Az az állítás, hogy a szilárdtest cella energiasűrűsége 40 százalékkal nagyobb, mint a Samsung SDI jelenleg gyártásban lévő prizmacelláié, szintén nem határozza meg, hogy ez az érték tömegre vagy térfogatra vonatkozik-e.

A homályos adatok alapján is egyértelmű, hogy ez a nagyobb energiasűrűség vagy hosszabb hatótávolságot, vagy kisebb és olcsóbb, a maiakkal azonos hatótávolságú akkumulátorokat eredményezhet. Ráadásul a szilárdtest cellák lényegesen biztonságosabbak, mivel nincs bennük erősen gyúlékony folyékony elektrolit.

A dél-koreai cég azonban magabiztosan állítja, hogy az iparág legmagasabb szintű energiasűrűségét fogja elérni a cég szabadalmaztatott szilárdtest akkujában, elektrolit és anód nélküli technológiáinak kihasználásával.

A prototípus már készül

A Suwoni Kutatóközpont kísérleti üzeme jelenleg prototípus cellákat állít elő szállít. „A Samsung SDI ütemterve azt mutatja, hogy a szilárdtest akkumulátorok 2027-es tömeggyártására vonatkozó tervének minden aspektusa jó úton halad, a fejlesztéstől a gyártósoron, a projektindításon át az ellátási lánc menedzsmentjéig” – írta a vállalat.

A szilárdtest akkumulátorok tömeggyártására vonatkozó ütemterv mellett a Samsung SDI egy sor akkumulátortechnológiát is bemutat a kiállításon, beleértve a gyorsabb töltést és az ultra-hosszú élettartamú akkumulátorokat – jegyzi meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink