Beszállítók Finnországban építene üzemet a norvég akkugyártó

Finnországban építene üzemet a norvég akkugyártó

autopro.hu/P.B. | 2021.08.17 09:22

Finnországban építene üzemet a norvég akkugyártó

Fotó: Freyr

Az új gyár építésének érdekében a Freyr két nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá - egyet a Finn Minerals Grouppal, egyet pedig a finn Vaasa városával. A várossal kötött szándéknyilatkozat kizárólagos jogot biztosít Freyrnek egy 90 hektáros földterületre a potenciális üzem számára.

Hirdetés

A beruházással kapcsolatos további részleteket - például a gyár potenciális kapacitását – a későbbiekben határozzák meg, de a Freyr „ipari méretekben” tervezett termelésről beszél. Az északi régió versenyképes előnyöket kínál a fenntartható, alacsony szén-dioxid-kibocsátású akkumulátorcellák tömeggyártásához az alacsony költségű megújuló energia, az alapanyagok helyi beszerzése és a magasan képzett munkaerő révén.

Alig néhány héttel ezelőtt döntött a Freyr első akkumulátorgyárának felépítéséről Norvégiában, az ország északi részén található Rana városában. Az úgynevezett CQP gyártósort a tervek szerint 2022 második felében helyezik üzembe. A 24M Technologies vállalattal kötött licencszerződés részeként a Freyr a vállalat félszilárd technológiájára támaszkodik. A CQP termelést a ranai Mo Industrial Parkban építik fel.

A szintén Ranában tervezett, már 2019 -ben bejelentett akkugyár kapacitását a Freyr ismét emeli: eredetileg 32 gigawattórára tervezték a 2025-re elkészülő gyárat, ám időközben 40 vagy akár 43 gigawattóráról is beszélnek – írja az electrive.com.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink