Beszállítók Ezer kilométeres hatótávot ígért a CATL platformja

Ezer kilométeres hatótávot ígért a CATL platformja

autopro.hu/P.B. | 2023.12.04 11:21

Ezer kilométeres hatótávot ígért a CATL platformja

Fotó: CATL

A CATL állítólag egy olyan gördeszka platformot fejlesztett ki, ami integrálja az akkumulátorokat, motorokat és egyéb alkatrészeket, és emellett ezer kilométer megtételére is képes. A vállalat most befejezte az úgynevezett CATL Integrated Intelligent Chassis tesztelését Kínában.

A CATL vezető tudósa, Wu Kai elmondta, hogy a CATL Integrated Intelligent Chassis (CIIC) a teszt során mindössze 10,5 kilowattóra/100 kilométeres fogyasztást produkált, és ezer kilométeres hatótávot ért el – a kínai szabványok szerint, ami némileg optimista lehet. A téli tesztelés az Észak-Kínában, a nyári pedig Turpanban történt. A teszt 75 százalékos hatékonyságot mutatott ki az akkumulátorcsomagban.

A gördeszka padlólemezt egy évvel ezelőtt jelentette be a kínai akkugyártó óriás. A CATL akkoriban egy lapos alvázat ígért, amely integrálja a fék-, kormány- és teljesítményelektronikát – vagyis egy majdnem vezetésre kész elektromos autó platformot. A rugalmasságot is szem előtt tartva tervezték, mivel a CIIC hossza állítható, és különböző akkumulátorpozíciókat kínál, beleértve a „eltávolítható testet”, azaz a cserélhető akkumulátort. A CIIC továbbá jól illeszkedik a CATL Cell to Chassis (CTC) technológiájához, amely a fő akkumulátorkomponenseket a jármű padlójába integrálja, így nincs szükség külön akkumulátorcsomagokra.

Vevő már van rá

A kínai média szerint az alvázat egy kompakt limuzinban tesztelték, feltehetően a jövőbeni vásárlótól, a Netától. A társaságok januárban megállapodtak abban, hogy a Hozon Auto elektromos járművek márkája lesz az első olyan startup, amely a CATL gördeszka alvázát használja Kínában. A Neta 2024 őszén szeretné kiadni az első CIIC-re alapuló modellt.

A gördeszka alvázának piacra dobásakor a CATL egyetértési megállapodást írt alá a Vinfasttal, de nem említette a vietnami gyártót a legutóbbi hírekben, így erről az üzletről egyelőre nem tudni semmi újat – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink