Beszállítók Élre tör a hazánkban is beruházó akkumulátorgyártó

Élre tör a hazánkban is beruházó akkumulátorgyártó

autopro.hu/V.M. | 2021.07.08 13:18

Élre tör a hazánkban is beruházó akkumulátorgyártó

Dong-Seob Jee, az SKI akkumulátor üzletágának elnöke tart beszédet az SK Innovation Sztorinapon | Fotó: SK Innovation

Megrendeléseket tekintve már a világ három vezető akkumulátorgyártója között foglalhat helyet a Magyarországon is több beruházást folytató SK Innovation (SKI). A koreai vállalat akkumulátorgyártási kapacitása a jövőben tovább bővül, méghozzá a korábban vártnál sokkal gyorsabban, és 2025-re eléri a 200 gigawattórát, a jelenlegi ötszörösét.

Hirdetés

Az SKI energia- és vegyipari vállalat akkumulátor üzletágának várható növekedési ütemét nemrég annak elnöke, Dong-Seob Jee vázolta fel az „SK Innovation Sztorinap” alkalmával. A vállalat jelenleg 40 gigawattóra globális akkugyártási kapacitással bír, amit várakozásaik szerint 2023-ra 85, 2025-re 200, 2030-ra pedig 500 gigawattóránál is többre fognak bővíteni.

A 2030-as jóslat új, míg a 2025-ös előrejelzést már többedik alkalommal módosították felfelé. Legutóbb az SKI 125 gigawattórával számolt az évtized közepéig, korábban pedig csak százzal.

A sajtóeseményen a koreai vállalat közölte, hogy jelenlegi rendelésállományuk egy terrawattóra, vagyis ezer gigawattórányi akkumulátorkapacitást tesz ki. A megrendelések értéke pénzben kifejezve a 115 milliárd dollárhoz közelít.

Az élmezőnyben

Az SKI arra számít, hogy a most folyamatban lévő üzemépítések befejeztével a rendelésállomány jelentősen nőni fog. Jee kifejtette, hogy eddig kettő olyan akkumulátorgyártó volt a világon, melyek egy terrawattórányi megrendelést kaptak, a számuk az SK Innovationnel azonban háromra nőtt. Beszédében előrevetítette továbbá, hogy 2022 végére az eladásokat tekintve is a harmadik helyet foglalhatják el az akkumulátorgyártók globális rangsorában.

Az SKI többek között Magyarországon folytat beruházásokat. A már most is működő 7,5 gigawattóra éves termelési kapacitású komáromi egység mellett annak közelében épül egy második is, ami évente 9,8 gigawattórányi akkumulátort tud majd előállítani. A hamarosan elkészülő második komáromi üzemen kívül a vállalat egy harmadik magyarországi gyárat is építeni kezd rövidesen. Az Iváncsán létesítendő üzem az ország történelmének legnagyobb zöldmezős beruházása lesz.

Gyártás mellett újrahasznosítani is fognak

Az SKI az akkumulátorok újrahasznosításába is bele akar vágni. Az erre a célra létrehozott külön üzletágba egy lítium visszanyerésére alkalmas technológiát fejlesztettek ki lítiumfeldolgozási módszereket alapul véve.

A Green Car Congress cikke szerint a tesztüzemi újrahasznosítást 2022-ben fogják megkezdeni, míg a kereskedelmi jellegű tevékenység 2024-től Koreában és külföldön is folyni fog. Az SKI 2025-ban harminc gigawattóra telepet tervez újrahasznosítani.

Az SKI nemrég arról is döntött, hogy tevékenységét a stacionárius energiatárolási megoldásokra, a repülő autókra, valamint a robotokra is kiterjeszti. Ezenkívül az akkumulátorokhoz új üzleti modellek kidolgozásán dolgozik, melyek egyike az akkumulátor mint szolgáltatás (Battery-as-a-Service) bevezetése, aminél a járműben lévő cserélhető akkumulátornak az autóvásárló nem tulajdonosa. A megoldás lehetővé teszi a telepek életciklusának hatékony menedzsmentjét, valamint az elektromos autók vételárának csökkentését.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink