Beszállítók Elindította az 5G hálózatot első üzemében a Bosch

Elindította az 5G hálózatot első üzemében a Bosch

autopro.hu/P.B. | 2020.12.02 14:22

Elindította az 5G hálózatot első üzemében a Bosch

Fotó: Bosch Presse

A Bosch az Ipar 4.0-vívmányaival alaposan felszerelt, Stuttgart-Feuerbachban található gyárában indította el az 5G hálózatot, ami az első olyan gyára a német beszállítónak, ami ötödik generációs internettel van felszerelve. A tervek szerint további 250 gyárát látja el 5G-vel a Bosch.

Az 5G-nek köszönhetően a Bosch célja, hogy a Stuttgart melletti üzemében eddig soha nem tapasztalt körülmények között, ultragyorsan gyárthassa a termékeit. Az adatok rendkívül gyors és megbízható továbbításával az 5G új szintre emelheti a gyártást, ráadásul a komoly precizitást igénylő, aprólékos feladatok is gyorsan elvégezhetőek.

Dr. Michael Bolle, a Bosch igazgatósági tagja szerint az 5G növeli a vállalat versenyképességét, és lehetővé teszi, hogy kiaknázzák az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeket. Bolle elmondta azt is, hogy a következő években fokozatosan világszerte mind a 250 üzemében bevezeti a vállalat az 5G-t, így a magyarországi telephelyeken is megjelenhet majd a szupergyors hálózat.

A stuttgarti üzem úttörő

A Bosch közleménye szerint a Stuttgart-Feuerbachban található üzem a jövő gyárának fizikai megvalósulása. Az 5G-nek köszönhetően még szélesebb körben tudnak használni autonóm szállításai eszközöket az üzemben. Az úgy nevezett kampusz-hálózat lehetővé teszi, hogy csak egyes épületekben legyen elérhető az 5G, ott viszont zavartalanul, magas hatásfokkal üzemeljen. Stuttgart-Feuerbachban nyolc ilyen cellát alakítottak ki, melyekben az autonóm gépek valós időben képesek egymással kommunikálni.

A Bosch a Nokiával közösen indította el 5G hálózatát. Míg a Bosch a felhasználási formákat határozta meg, addig a Nokia biztosította az 5G-hez szükséges hálózati egységeket.

Óriási lehetőséget lát az 5G-ben a Bosch

A vállalat közleményében kitér rá, hogy az ötödik generációs internet nemcsak a gyáriparban, hanem az egészségügyben, a mezőgazdaságban és a mobilitásban is fontos szerepet fog betölteni a közeljövőben. Mint írják, szakértők szerint 2025-re már 70 milliárd 5G-hez csatlakozó eszköz lesz a világban, ezért a hálózatban óriási potenciált látnak.

Bolle leszögezte, hogy a Bosch nagyon komoly szerepet játszik az 5G terjedésében, a most létesített hálózat is ezt mutatja.

Elérhetők az első ipari alkalmazásokra szánt 5G-képes termékek

A nemzetközi tanácsadócég, a Capgemini felmérése szerint az ipari vállalatok 65 százaléka a technológia elérhetőségétől számított két éven belül tervezi az 5G telepítését. Azok a vállalatoknak, amelyek szeretnének élni az 5G által kínált lehetőségekkel nemcsak hálózatra, hanem vezeték nélküli berendezésekre és gépekre is szüksége van. „Határozott elképzelésünk van a jövő gyáráról, valamint arról, hogyan kell fejlesztenünk termékeinket, hogy megfeleljünk a követelményeinek. Az 5G egy „ugródeszka-innováció”, olyan technológia, amely alapvetően változtatja meg a piacot” - mondja Rolf Najork, a Bosch igazgatótanácsának ipari technológiáért felelős tagja. A Bosch 5G-képes termékeket is gyárt, a vállalat a 2019-es hannoveri kiállításon mutatta be az ActiveShuttle szállító járművet, amely 5G-kompatibilis, intelligens szoftvere lehetővé teszi, hogy egyszerűen és biztonságosan lehessen integrálni intralogisztikai rendszerekbe. A Bosch Rexroth ctrlX Automation platformját a kezdetektől az 5G-re tervezték. „Új irányt mutatunk és áthidaljuk az ellenőrzési rendszerek, az IT és a dolgok internete (IoT) közötti szakadékot. Az új vezérlési technológiánk az új mobil kommunikációs szabványt fogja használni az eszközök széles skálájának csatlakoztatásához” – mondta Najork.

A Bosch az 5G-vel formálja a jövőt

Az 5G nemcsak a gyártóiparra, hanem az egészségügyre, a mezőgazdaságra, a mobilitásra és a városfejlesztésre is hatással van. Szakértői becslések szerint 2025-re akár 70 milliárd hálózatba kapcsolt készülék működhet majd világszerte, az ipari robotoktól az önjáró autókon át a szántóföldi talaj tápanyagtartalmáról, a nedvességtartalmáról információt szolgáltató szenzorokig.

A Bosch aktív szerepet játszik az 5G alakításában, a vállalat már 2014-ben megkezdte az ötödik generációs mobilhálózati technológia kutatását. Ennek keretében olyan projekteket végez, mint például az 5G NetMobil, amely megmutatja, hogyan lehet teljes mértékben összekapcsolni a járművezetést és biztonságosabbá tenni a modern kommunikációs technológiát. Mindeközben a nemzetközi 5G-SMART szövetség azt vizsgálja, hogy milyen hatásai lehetnek az 5G-nek a komplex félvezető-gyártásra. Ezeket az eredményeket is felhasználják az 5G hálózatok tervezésénél, köztük a Bosch új drezdai félvezető gyárban, amely az első naptól kezdve használni tudja az 5G-t. A Bosch emellett jelenleg az 5G-ACIA kezdeményezés elnökségéért is felel, amelynek több mint 70 tagvállalata azon dolgozik, hogy az 5G már a kezdetektől megfeleljen a gyártóipar igényeinek. A hálózatba kapcsolt mobilitás, az okosotthonok, illetve a hálózatba kapcsolt ipar számára megoldásokat nyújtó vezető IoT vállalatként a Bosch a jövőformáló megoldások hajtóerejeként tekint az 5G-re.

Kiemelt Partnereink