Beszállítók Egy amerikai cég válna a világ legnagyobb akkumulátor-újrahasznosítójává

Egy amerikai cég válna a világ legnagyobb akkumulátor-újrahasznosítójává

autopro.hu/V.M. | 2020.10.12 06:20

Egy amerikai cég válna a világ legnagyobb akkumulátor-újrahasznosítójává

Fotó: Audi MediaCenter

A Tesla egyik társalapítója és korábbi munkatársa, JB Straubel a világ legnagyobb, akkumulátorok újrahasznosítására szakosodott vállalatává akarja tenni startupját, a Redwood Materialst – jelentette be egy technológiai konferencián.

Hirdetés

Straubel célja, hogy az olyan nyersanyagok, mint a nikkel, a kobalt vagy a lítium újrahasznosításával, és ezáltal azok kínálatának növelésével olyan mértékű költségcsökkenést érjen el az akkumulátorgyártásban, amivel forradalmasíthatja az egész elektromosautó-ipart.

Ehhez első lépésként kettő partnerére fog támaszkodni. Az egyik a Panasonic, mely Nevadában üzemeltet akkumulátorcella-gyárat az amerikai Teslával közösen, a másik pedig az Amazon, amivel néhány hete kezdett együttműködésbe.

A 2017-ben alapított Redwood Materials idén egy gigawattórányi akkumulátorhoz elegendő nyersanyagot fog kinyerni a Panasonic által a nevadai gigagyárból szállított ipari hulladékból. Ez több mint 10 ezer Tesla telepeihez biztosítana elég alapanyagot – írja a Reuters.

Ez a mennyiség csekély, azonban most még csak egy tavaly kezdődött tesztprogram keretein belül folyik az újrahasznosítás. Mivel még csak kevés elektromos járművekből származó akku feldolgozására van igény, a Redwood Materials jelenleg telefonok akkumulátorainak újrahasznosításával is foglalkozik.

Kiemelt Partnereink