Beszállítók David S. Graziosi: Keményen dolgozik és nagyszerű munkát végez az Allison szentgotthárdi csapata

David S. Graziosi: Keményen dolgozik és nagyszerű munkát végez az Allison szentgotthárdi csapata

Pardavi Mariann | 2018.03.01 08:30

David S. Graziosi: Keményen dolgozik és nagyszerű munkát végez az Allison szentgotthárdi csapata

Magyarországra érkezett az Allison Transmission vezérigazgatói párosa. Larry Dewey, a májusban leköszönő elnök korábban már járt Szentgotthárdon, ő bábáskodott a gyár mellett megnyitott próbapálya indulásakor. Nem mellékes tehát, hogy a szentgotthárdi gyár szempontjából milyen örökséget ad át utódjának, David S. Graziosinak.

– Milyen céllal érkeztek Magyarországra?
Lawrence E. Dewey: Miután tíz évig vezettem a vállalatot, idén nyugdíjba vonulok, és az Allison igazgatótanácsa David Graziosit nevezte ki a vállalat élére. Jelenleg a feladatok átadása zajlik és törekszünk arra, hogy minél simább legyen az átmenet. Ennek érdekében érkeztünk Szentgotthárdra is.

– Milyen tanácsokkal látja el az utódját a magyar gyárral kapcsolatban?
L. Dewey: Nem igazán tudnék olyan tanácsot mondani, amit ő már ne tudna amúgy is.

– Milyen célokkal indul neki az új feladatkörnek?
David S. Graziosi: Csakúgy, mint eddig is tettük, szeretnénk megfelelni a vásárlóinknak tett márka ígéretünknek, miszerint a legmegbízhatóbb termékeket gyártjuk annak érdekében, hogy ők a leghatékonyabban tudjanak dolgozni. Ehhez pedig úgy jutunk el, ha azokat az alapvető értékeket, mint a kiváló minőség, a vevői igények kiszolgálása, a következetesség, az innováció vagy a csapatmunka, amellyel az Allisont, mint vállalatot azonosítják, továbbra is fókuszban tartjuk.

– 2010-ben alapították a gyárat Szentgotthárdon. Miért döntött úgy annak idején a vállalat vezetése, hogy hazánkat választja?
L. Dewey:
Az Allisonnak több gyára is volt Indianapolisban, melyek jól működtek. A vezetőség úgy döntött, hogy szükséges lenne továbblépni Európa felé, és ehhez gyártóhelyszín keresése tűnt ideális lépésnek. Több megoldási lehetőség is szóba került, de végül azért Magyarország, és Szentgotthárd lett a végleges választás, mert a jó kvalitású és hozzáállású munkaerőről sok jót hallottunk – akkor még a General Motorson belül. Azóta is nagyon elégedett az Allison vezetése a gyár kiváló minőségi mutatóival, és egy sor más indikátorával is, beleértve például a munkavédelemre történő kiemelt figyelmet.

Az Allison Transmission a közepes- és nagy teherbírású, haszongépjárművekben alkalmazott automata sebességváltók legnagyobb gyártója, valamint vezető szerepet tölt be a városi buszokban alkalmazott hibrid-meghajtások gyártásában is. Az Allison váltókat többek között hulladékgyűjtő-, építőipari-, tűzoltó-, és áruelosztó-járművekben, buszokban, lakóautókban, valamint a védelmi és energia-szektorban alkalmazzák.

– Milyen szerepet szán az anyavállalat a jövőben a magyar gyárnak?
David S. Graziosi: A szentgotthárdi Allison gyárnak kulcsfontosságú szerepe van a cégen belül. Elkötelezett csapat dolgozik itt, akik nagyszerű munkát végeznek, és ezzel járulnak hozzá a vállalat sikeréhez. Elsősorban a kiváló minőségű termékek gyártásával tűnnek ki, a műszaki tudásuk kiemelkedő, nagyon sok jó változtatás ered Szentgotthárdról. Keményen dolgoznak és a részletekbe menően fókuszáltak. A mi iparágunkban a vevői igények gyakran változnak, amelyhez igazodni szükséges a legyártott váltókkal. Ebben is nagyon jó ez a gyár, gyorsan reagál a változó igényekre.

– Mi a különbség a magyar és amerikai munkamorál között?
Larry Dewey: A termékek innovációja természetesen nagyon fontos a vásárlóknak. A termék és a technológia azonban azokon az embereken múlik, akik elvégzik a munkát és értik a technológiai megoldásokat. Az igazi erő az emberekben rejlik. Ezért is értékeljük nagyra az itteniek nagyszerű csapatmunkáját és együttműködését, valamint problémamegoldáshoz való hozzáállásukat

– Terveznek beruházásokat Magyarországon?
David S. Graziosi: A jelenlegi gyártócsarnok területe lényegesen nagyobb, mint amit most termeléssel használunk ki. Nagyjából az egyharmada üres, vagy gyorsan kiüríthető, így a lehetőség megvan a további fejlesztésre. Amennyiben a globális igények úgy alakulnak, a szentgotthárdi gyárunk is szóba jöhet amikor bővítésről döntünk. Rengeteg innovatív ötletünk van, a nemrégiben piacra dobott két legkisebb szériánk kilenc sebességes váltó-változatán kívül dolgozunk az iparág egyik legforróbb kérdésén, az elektromos meghajtásokkal kapcsolatban, terepes alkalmazásokkal kapcsolatos újításokon és külön szegmenst jelent számunkra az energia-ipar és a bányászati alkalmazásokon történő innovatív megoldások bevezetése is. A maga területén az innovációból a magyar gyár is kiveszi a részét.

(A fotón David S. Graziosi, Lawrence E. Dewey, Rezsnyák Péter, a szentgotthárdi gyár igazgatója, és Kovács Gábor operátor.)

Kiemelt Partnereink