Beszállítók Daimler-Bosch együttműködés az automatikus parkolásért

Daimler-Bosch együttműködés az automatikus parkolásért

Panker Gergő | 2015.06.19 11:17

Daimler-Bosch együttműködés az automatikus parkolásért

A Daimler német gyártóóriás, a vállalat a car2go nevű autómegosztó szolgáltatása, illetve a Bosch globális alkatrészgyártó egy pilot projekt keretein belül összefogott egy olyan rendszer kifejlesztéséért, melynek segítségével a jövőben az autók képesek lesznek önállóan parkolni egy okostelefonos alkalmazáson keresztül.

Hirdetés

A Bosch járművezérlő-egységével, a Mercedes-Benz beltéri szenzoraival, illetve a car2go szakértelmével a járművek egy okostelefonos alkalmazás segítségével képesek lesznek parkolóhelyet találni és önállóan visszatalálni az arra kijelölt parkolóházba.

A járművet a car2go alkalmazás segítségével lehet lefoglalni, majd a sofőr egy megadott felvételi ponton vár, amíg az autó megérkezik. Az autó a használat után ehhez hasonlóan önállóan visszatér a parkolóhelyhez. Mindehhez nem lesz szükség másra, csak a car2go okostelefonos alkalmazására. Mielőtt elindulna a kijelölt parkolóhelyre, a parkolórendszer regisztrálja a járművet, majd megkezdi a parancs végrehajtását.

A Daimler és a Bosch egy teljesen automatizált, okostelefonról irányítható parkolórendszer fejlesztésén dolgozik. Fotó: Daimler

Thomas Weber, a Daimler-csoport kutatásért és a Mercedes-Benz járművek fejlesztéséért felelős igazgatósági tagja elmondta: – Mindig a vásárlóink a legfontosabbak, minden fejlesztésünkkel őket tartjuk szem előtt. A jövőben az autók önállóan veszik majd fel őket – hangsúlyozta.

– A Bosch-sal és a car2go részlegünkkel együttműködve egy olyan infrastruktúrán alapuló megoldást fejlesztünk, amely gyakorlatilag egy teljesen automatizált parkolószolgálat. Ez egy újabb lépés a sofőr nélküli autózás, illetve jelen esetben a sofőr nélküli parkolás irányába! – tette hozzá a Daimler igazgatósági tagja.

A Bosch egy olyan infrastruktúra fejlesztésén dolgozik, amelybe beletartoznak a parkolóhelyet figyelő szenzorok, kamerák, illetve mind a parkolóhelyen, mind pedig az autóban megtalálható kommunikációs technológiák. A szenzorrendszerek a Daimler felügyelete alá esnek, a car2go által üzemeltetett járművekben található szoftver pedig egy jelentős előrelépésnek számít a hasonló autómegosztó nevű szolgáltatás számára.

Dirk Hoheisel, a Bosch igazgatósági tagja elmondta: – A teljesen automatikus parkolás még az autonóm autózás előtt kész lehet a tömeggyártásra. A kis sebesség és a parkoló infrastruktúráján keresztül érkező információ gyors megvalósítást tesz lehetővé – mutatott rá a Bosch szakembere.

A működése olyan egyszerű, mint elképzelni: az okostelefonnal lefoglalható egy car2go jármű. Amint az ügyfél megérkezik a parkolóház felvételi zónájába, az autó önállóan odaáll, és indulhat a közös utazás. Az autó leadása hasonlóan kényelmes. Az ügyfél egyszerűen leparkol az átadási zónában, és okostelefonjával visszaadja a járművet. A parkolóház intelligens rendszere rögzíti a beérkezett autót, elindítja azt, és elirányítja a számára kijelölt parkolóhelyre.

A Bosch fejleszti a parkolóházba telepítendő infrastruktúrát, amely magában foglalja a parkolóhelyek foglaltság-érzékelőit, a kamerákat és a kommunikációs technológiát. Ezen kívül a Bosch felel majd a járműbe építendő, a parkolási folyamatot szabályozó kommunikációs berendezésért, és a Daimlerrel közösen határozza meg a meglévő járműrendszerekkel való kommunikációhoz használandó interfészt. A Daimler szabályozza majd be a car2go járművek szoftverét és érzékelőit, és lehetővé teszi a további innovációs ugrásokat a car2go járműmegosztási modelljében.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink