Beszállítók Betör Németországba a magyar rugógyár

Betör Németországba a magyar rugógyár

Gulyás Géza | 2013.05.08 08:47

Betör Németországba a magyar rugógyár

Hogyan lehet rövid időn belül megduplázni az éves nettó árbevételt a mostani nehéz gazdasági helyzetben? A kérdésre választ ad Péntek Marcell, a Tatabányai Rugógyártó Kft. ügyvezető igazgatója. A cég történetében fordulópontot jelent az idei és a következő esztendő.

– Új piacot talált a Tatabányai Rugógyártó Kft.?
– Igen, de nem ilyen egyszerű a dolog. Onnan kezdem, hogy 2011 végén elkészült az új, 1600 négyzetméteres csarnokunk. Szándékosan nagyobbra terveztük, mint amilyet az akkori megrendeléseink indokoltak volna. Bíztunk benne, hogy bevonzza az új lehetőségeket. Így is történt. Megvásároltuk egy német autóipari beszállító, az SCS Stahlschmidt cég rugógyártó berendezéseit, tizenhárom modern CNC vezérlésű gépet.

Rugógyár Tatabányán

– Ez jól hangzik, ugyanakkor még csak egy lehetőség.
– Igen, de az a jó a dologban, hogy a gépeket projektekkel, piacokkal együtt vásároltuk meg, így a többi között a Hella és a Faurecia autóipari cégeknek is szállíthatjuk a jövőben alkatrészeinket. Ezzel jelentősen megerősödik a pozíciónk Kelet-Közép-Európában. A piaci bővülésnek köszönhetően még az idei évben újabb csarnokbővítést tervezünk.

Péntek Marcell
Tatabányán született 1973-ban, 40 éves. Az ELTE Bölcsészet-tudományi Karán, angol szakon végzett, majd MBA menedzsment diplomát szerzett angol nyelven, később az ELTE Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. Az Idomrugó Kft.-t vezette, majd 2005-től a Tatabányai Rugógyártó Kft. ügyvezetője. Nőtlen. Hobbija az úszás, a futás, a sízés, a szörf és a zene.

– Nyilván megváltozik az árbevétel és a létszám egyaránt.
– A tavaly mintegy 900 millió forint volt a nettó árbevételünk, ami a számos szektorokban tapasztalható elhúzódó válságnak köszönhetően jelentősen alacsonyabb a vártnál. Németországból az új projekteket őszig telepítjük át Tatabányára, így számításaink szerint az idei évet 1,5 milliárd forintos bevétellel zárjuk, jövőre pedig szeretnénk túllépni a 2 milliárdos határt. A dolgozók száma ugyanakkor csupán tízzel bővült, hetvenről nyolcvanra. Ez úgy lehetséges, hogy egy-egy kolléga akár négy-öt CNC gépet is tud kezelni, de egyúttal a szérianagyságok is növekednek. Egy nyertes pályázat révén vissza nem térítendő munkahelyteremtő támogatást is nyertünk. A régi és az új dolgozók képzése folyamatos, részben itthon, de többen utaznak Németországba is.

– A magyarországi piacon megnyugtató a Tatabányai Rugógyár helyzete?
- Stabil. Piacvezetők vagyunk. A válságot átvészeltük, az utóbbi években újabb jelentős piaci szereplő nem jelentkezett, sőt, inkább kivonultak innen. Legjelentősebb vetélytársaink most részben a német és olasz gyártók, de az utóbbi időben komoly előretörés figyelhető meg kínai és török szállítók részéről. Előnyt jelent a kitűnő földrajzi helyzetünk, valamint a magas minőség, hiszen A kategóriás beszállítók vagyunk. A hosszú távú előnyünket emellett a rugalmasságban látjuk, valamint a proaktivitásban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy igyekszünk kitalálni vevőink gondolatait, valamint közreműködünk fejlesztéseikben. Mindezen felül egyre nagyobb figyelmet fordítunk a kutatásra és fejlesztésre.

Ez mi mindent takar?
– Kihívást... Stratégiánk második legfőbb pillérét. A fejlesztések elsősorban méréstechnikai területen történnek. A szériák egyre nagyobbak, az elvárások egyre komolyabbak, így a megfelelő minőség biztosítása érdekében több területen is foglalkozunk optikai mérés kifejlesztésével, amellyel az eddigi módszereknél pontosabban, s egyúttal jóval hatékonyabban tudunk mérni. A fejlesztéseket többek között a Kecskeméti Főiskola bevonásával végezzük – a kilátások nagyon biztatóak. Ami azonban jelenleg megnehezíti helyzetünket az a K+F-es tevékenységhez kapcsolódó pályázatok elbírálásának bizonytalansága. Fejlesztéseink kapcsán több alkalommal sikeresen pályáztunk. Az idei évben – a fentiekben említett beruházáson túl – egy 250 millió forintos kutatás-fejlesztési projektet is szeretnénk megvalósítani. A témában még tavaly októberben nyújtottunk be pályázatot, amelyet a mai napig nem bíráltak el. Hozzáteszem, sajnos nem vagyunk egyedül ebben a helyzetben. Miután a fejlesztések kapcsán a pályázati lehetőségnek rendkívüli motiváló hatása van, így a hosszan tartó bizonytalanság nagyon megnehezíti a tervezhetőséget illetve próbára teszi vevőink türelmét…

Gyorsabban és pontosabban
Megkérdeztük Péntek Marcellt, mi változott az utóbbi évtizedekben a rugógyártásban. Három szóval válaszolt: felgyorsult, pontosabb lett. Kicsit bővebben: amíg például két évtizeddel ezelőtt percenként harminc rugó készült egy gépen, addig ma ez a szám meghaladja a százat. Ugyanakkor a milliméteres pontosság helyett 2013-ban tizedmillimétereket ellenőriznek a vevők, és nem fogadják el a tévedést.

Kiemelt Partnereink