Beszállítók Befejeződött a GM beszállító Unifor tüntetése a kanadai Nemak gyárban

Befejeződött a GM beszállító Unifor tüntetése a kanadai Nemak gyárban

autopro.hu/H.J. | 2019.09.18 10:00

Befejeződött a GM beszállító Unifor tüntetése a kanadai Nemak gyárban

A General Motorsnak motorblokkokat szállító Unifor és a Nemak megegyeztek, hogy véget vetnek a két hetes sztrájknak a Nemak kanadai üzemében. Az Unifor Local 200 dolgozója azért tüntettek, mert a Nemak közölte, hogy a helyi üzem bezárását tervezi.

A Nemak a gyár bezárásával kapcsolatos terveit azzal indokolta, hogy egy kínai partnere felszámolja kapcsolatát vállalattal. Az üzem kapacitásának így mindössze tíz százalékát használnák ki 2020-ban. A Nemak szerint a windsori gyár túl kicsi és nem működik hatékonyan ahhoz, hogy folytassák a munkát. Ezt a döntést tovább erősíti, hogy a vállalat más helyeken terjeszkedik tovább.

Szerződést szegett a Nemak

Az Unifor most azzal vádolja a Nemakot, hogy megsértette a kollektív szerződésük feltételeit, mely csak 2022-ben jár le. Az Unifor szerint az üzem bezárása annak a tervnek a része, amelynek részeként a termelést áthelyeznék Mexikóba, ahol a kanadai bérek töredékéből alkalmazhatnának munkaerőt.

A munkatársak motorblokkokat gyártanak a kínai Cadilla-ekhez, az Egyesült Államokban összeszerelt Chevrolet Silveradókhoz és a Corvette modellekhez. A GM közleménye szerint a kanadai tüntetés nem lesz hatással a Silverado vagy a Corvette gyártására.

A Nemak végül elfogadta az Unifor feltételeit

Végül a bíróság arra kötelezte az Unifort, hogy fejezze be a sztrájkot, ezt az alkalmazottak viszont megtagadták. Az Ontarioi Legfelsőbb Bíróság 75 000 dolláros bírságot szabott ki a munkáltatóra, és kötelezte rá, hogy számolja fel a tüntetést – számolt be az Automotive News.

A felek végül megállapodtak az Unifor Nemak számára benyújtott feltételeiben. Ebben többek közt egy tárgyalásokra vonatkozó ütemtervet kérnek, amelyben a bezárással kapcsolatos terveket ismertetik. Továbbá sikertelen megegyezés esetén gyorsított választottbírósági eljárást szeretnének, és kérik a Nemaktól, hogy az Unifor munkatársait ne érjék hátrányok az ügymenet során.

Sztrájkolnak a GM munkatársai is

Eközben sztrájkba kezdtek a General Motors dolgozói is. A dolgozók azt követően kezdtek tüntetni, hogy elégedetlenek voltak a vállalat által javasolt béremeléssel és a 7 milliárd dolláros jövőbeni beruházási tervekkel, ami a menedzsment szerint több száz munkahelyet teremt majd. A kanadai tüntetés során az Unifor biztosította a Nemakot, hogy tiltakozásuknak nincsen köze a GM sztrájkokhoz.

Kép forrása: twitter.com

Kiemelt Partnereink