Beszállítók Az okos működés alapjait biztosítja az Endrich rendszere

Az okos működés alapjait biztosítja az Endrich rendszere

Pörge Béla | 2020.10.30 10:48

Az okos működés alapjait biztosítja az Endrich rendszere

Kiss Zoltán, az Endrich exportigazgatója | Fotó: Pörge Béla

Interjú Kiss Zoltánnal, az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH magyarországi exportigazgatójával a cég díjnyertes IoT ökoszisztémájának működéséről és felhasználhatóságáról, valamint arról, hogyan „segített” a járvány az Endrich megoldásának létrejöttében.

Hirdetés

Ipar Napjai 2020 Nagydíjat nyert az Endrich IoT ökoszisztémája. Bemutatná a technológiai megoldást, amivel a díjat kiérdemelték?

A termék nagydíjat az általunk fejlesztett IoT infrastruktúráért kaptuk, aminek az alapja egy adatgyűjtőkártya család, amin többféle szenzor van. Az ezek által érzékelt, begyűjtött adatokat a kártya elküldi egy felhőalapú adatbázisba, ami szintén saját fejlesztés, és amihez a partnereinknek ingyenes hozzáférést biztosítunk, ők ott adatokat tudnak tárolni. Ehhez építettünk egy adatmegjelenítő felületet is, ami a szenzorok által mért adatokat historikus formában ábrázolja. Az egyik külső partnerünk profi, 3D-s megjelenítéseket dolgozott ki ehhez. Ez a teljes koncepció nyerte meg az Ipar Napjai 2020 Nagydíjat.

Ha jól értem, akkor például a monitoron akár egy gyár vagy egy gyárudvar történéseit, hőmérsékletét egyéb adatait is valós időben nyomon követhetjük egy 3D-s virtuális valóság alapú megjelenítésben?

Igen, ezek valós idejű adatok. Az itt bemutatott kijelzőn például egy napelempark adatait lehet nyomon követni: a fényerőt, a hőmérsékletet, a rezgésszintet. Azokat az adatokat, amiket a kártya érzékel helyben, ez a szoftver itt megjeleníti.

Ez egy komplett koncepció, elvileg bármilyen szenzor bármilyen variációban hozzákapcsolható a kártyához, és ő az adatokat a Vodafone és a T-Systems NB-IoT vagy LTE-M hálózatán küldi fel a szerverre.

Ez a megoldás ezek szerint nem iparág-specifikus?

Az IoT az iparban mindenhol szerepet kap. A mesterséges intelligencia működésbeli evolúcióját ki kell szolgálnia egy fizikai ökoszisztémának, ezt hívják IoT-nak. Ennek az alapeleme a szenzor, a kommunikációs csatorna és az egészet vezérlő mikrokontroller, a másik oldalon pedig egy felhőalapú adatbázis, amiben az adatokat össze lehet gyűjteni, onnan egy vizuális megjelenítés vagy valamiféle adatfeldolgozási modul segíti elemezni az adatokat.

A mi kártyánk képes az összes hardverfunkcióra, képes adatokat gyűjteni, azokat továbbítani, képes adatokat fogadni és döntéseket, parancsokat végrehajtani. Például egy utcai lámpa attól lesz intelligens, ha egy ilyen kártya segítségével környezeti paramétereket közöl magáról, és a döntésmechanizmus alapján beavatkozást eszközöl, például a fényviszonyok alapján felkapcsolja, lekapcsolja azt. Visszatérve a kérdésre, bármilyen iparágban használható ez a megoldás.

Ezt a koncepciót a vevőknek kell a saját felhasználási területükhöz alakítaniuk?

Mi egy általános mintakoncepciót hoztunk létre, ami alapján bárki képes saját igényeire alakított megoldást építeni, de alapfunkciókhoz a hardverünk végtermékként is használható.

A kártya elsődleges funkciója a demózás, partnereink le tudják vele modellezni a folyamatokat, ehhez adunk adatbázishozzáférést.

Az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH egy német cég, mennyire hangsúlyos a magyar jelenlét a cég életében?

A cég budapesti képviselete tizenöt éve működik, maga az Endrich pedig Európa hatodik legnagyobb alkatrészdisztribútora, negyven éves tapasztalattal. A magyarországi forgalmunk éves szinten közel kétmilliárd forint, erős a jelenlétünk az autóiparban is, elsősorban Tier 1-es és Tier 2-es cégeket látunk el.

Milyen cégek az Endrich partnerei? Mennyire meghatározó az autóipar a cég életében?

Együtt dolgozunk például a Valeóval, a Bosch-sal, a Continentallal, de több nagy magyar céggel is partneri viszonyban állunk, az autóipari jelenlétünk közel negyven százalékos. Minden beszállítónk autóipari minősítéssel rendelkezik, az elektronika területén bármit be tudunk szállítani.

Az autóelektronika és az ipari elektronika a két legfontosabb célterületünk, de ha valamit ki kellene emelnem a cég működéséből, az az IoT, ahol minden szinten tudunk beszállítani, a hardver minden elemét tudjuk adni.

Hogyan befolyásolta a cég működését a koronavírus-járvány és a válság?

A válság tette lehetővé a fejlesztéseket. Én normál helyzetben rengeteget utazom, egy évben 70-80 repülőutam van. Most nem tudok utazni, ez viszont lehetőséget biztosított arra, hogy ezt a díjnyertes koncepciónkat kifejlesszük.

A 2018-as müncheni elektronikai kiállításra csináltunk egy demót, de tulajdonképpen tavaly nyáron döntöttünk úgy, hogy egy profi megoldást választunk, és indítunk egy felhő alapú adatbázisszolgáltatást a partnereinknek. A hardverfejlesztés tavaly novemberben indult, februárig, az Embedded Word kiállításig dolgoztunk rajta, ott mutattuk be, ott ez volt a központi koncepciónk. A COVID-19 válság pedig időt és lehetőséget adott a koncepció finomítására és a hardver sorozatgyártásig való eljuttatására.

Az Endrich az Ipar Napjai 2020 Nagydíj mellett különdíjat is nyert, mégpedig egy tudásbázissal. Ezt be tudná mutatni?

Ezt a díjat az oktatásban szerepet kapó dologért kaptuk. Nekem van egy könyvsorozatom, ami most már hét részből áll, ez elektronikai publikációk összegyűjtött kiadása, tulajdonképpen minden évben könyvbe foglaljuk az azévben megjelent szakcikkeimet. Ez 2016-ban már Ipar Napjai Nagydíjas lett, akkor még két részből állt.

Most nem a könyvsorozat kapta meg a díjat, hanem az ebből készített online portál. Készítettünk egy keresőmotor-optimalizált tudásbázist mérnököknek, ez kapta meg most a különdíjat. Ez lényegében egy jól kereshető, elektronikai-szakcikkgyűjtemény angol és magyar nyelven.

Kiemelt Partnereink