Beszállítók Annyira zöld az NI, hogy az már arany

Annyira zöld az NI, hogy az már arany

MTI | 2015.08.14 12:33

Annyira zöld az NI, hogy az már arany

Idén augusztus 13-ára esett a globális túlfogyasztás napja, azaz hét és fél hónap alatt elfogyasztottuk azt az egész évre előirányzott erőforrás-mennyiséget, amelyet a Föld eltartóképessége még képes lenne újratermelni. Ezen az ominózus napon engedett bepillantást a sajtó képviselőinek a problémára adott egyik saját helyi szintű válaszába a National Instruments (NI) debreceni leányvállalata. Az Amerikai Zöld Építészeti Tanács (US Green Building Council) ugyanis LEED minősítési rendszerének arany fokozatával ismerte el a debreceni NI Hungary Kft. 2014 szeptemberében átadott Science Parkjának környezeti teljesítményét.

A texasi székhelyű National Instruments (NI) vállalatcsoport közös értékteremtésének egyik kiemelt területe a fenntarthatóság, amit az NI nemcsak a fenntartható megoldásokat lehetővé tevő elektronikai termékei, de saját ökológiai lábnyomának csökkentése révén is igyekszik elősegíteni. A debreceni gyártó- és szolgáltatóközpont bővítésekor ezért kiemelt cél volt az új épület környezeti terhelésének minimalizálása, és már a tervek elkészítésekor, illetve a kivitelező kiválasztásakor is a LEED minősítési rendszer követelményeit tartották szem előtt.

Ahogy a hajdupress.hu oldalon olvasható, a Science Park új épületének környezeti teljesítménye messze túlmegy a hazai törvényi előírásokon, és úgy biztosít magas színvonalú munkakörnyezetet 300 munkatársnak, hogy közben sokkal kevesebb erőforrást használ egy hasonló méretű hagyományos épületnél. Az intelligens, többnyire LED alapú világítási rendszerben például fény-, mozgás- és jelenlét-érzékelők gondoskodnak róla, hogy csak akkor égjen a villany, ha arra valakinek tényleg szüksége van. Ennek és a pontosan koordinált klímaberendezésnek köszönhetően az új C épület energiafogyasztása nem több, mint az egyharmaddal kisebb alapterületű B épületé.

Bár a vízfogyasztás Debrecenben szerencsére nem annyira égető kérdés, mint a 2008 óta aszállyal küzdő Austinban, ahol az NI anyavállalata működik, mégis olyan takarékos csaptelepeket szereltek fel az új létesítményben, amelyek a jelenleg elterjedt típusoknál 60%-kal kevesebb vizet eresztenek át egységnyi idő alatt, változatlan funkcionalitással. Szintén vizet takarítanak meg a Science Park környékét díszítő szárazságtűrő növényekkel, amelyek egyáltalán nem igényelnek locsolást! Hasonló megoldások mellett az épület megközelítési lehetőségei, az építés során használt anyagok, a belső környezet minősége és az innovatív tervezés is hozzájárultak az összpontszámhoz a részletekbe menő LEED minősítési folyamatban.

Kiemelt Partnereink