Beszállítók Amerikai chipgyártót vesz a Bosch

Amerikai chipgyártót vesz a Bosch

autopro.hu/P.B. | 2023.04.28 04:23

Amerikai chipgyártót vesz a Bosch

A Roseville-ben található üzem | Fotó: Bosch

A Bosch szilícium-karbid chipekkel bővíti félvezető üzletágát. A technológiai vállalat a kaliforniai Roseville-ben székelő TSI Semiconductors amerikai chipgyártó eszközeinek megvásárlását tervezi. A felvásárolni tervezett cég az úgynevezett ASIC (Application Specific Integrated Circuit, alkalmazás specifikus integrált áramkör) chipekre specializálódott.

Hirdetés

A TSI Semiconductors jelenleg főként 200 milliméteres szilícium lapkákon fejleszt és gyárt nagy mennyiségű chipet a mobilitási, távközlési, energetikai és orvostudományi iparágakban. A következő években a Bosch több mint 1,5 milliárd dollárt (mintegy 505 milliárd forintot) kíván befektetni a roseville-i telephely fejlesztésére, amivel a TSI Semiconductors létesítményeit a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelően kívánja átalakítani. A Bosch és a TSI Semiconductors megállapodott abban, hogy nem hozzák nyilvánosságra a tranzakció pénzügyi részleteit. Az üzlet hivatalossá válása még hatósági jóváhagyáshoz kötött.

A telephelyen 2026-tól kezdődően az innovatív szilícium-karbid anyagon alapuló 200 milliméteres lapkákon gyártja majd az első chipeket a Bosch. Ezzel a német beszállító megerősíti félvezető üzletágát, és 2030 végére jelentősen kibővíti globális portfólióját a szilícium-karbid chipek területén. A cég várakozásai szerint az elektromobilitás globális fellendülése és felfutása hatalmas keresletet eredményez az ilyen speciális félvezetők iránt.

„A TSI Semiconductors megvásárlásával egy fontos értékesítési piacon hozunk létre gyártási kapacitást a szilícium-karbid chipek területén, miközben globálisan növeljük félvezetőgyártásunkat. A Roseville-ben meglévő létesítmények és szakértő személyzet lehetővé teszi számunkra, hogy még nagyobb léptékben gyártsunk chipeket az elektromobilitás érdekében” – közölte a felvásárlásról Dr. Stefan Hartung, a Bosch igazgatótanácsának elnöke.

Az elektromos átállás szolgálatában

2026-tól kezdődően, az újraszerszámozási fázist követően, az első szilícium-karbid chipeket 200 milliméteres lapkákon állítják majd elő a nagyjából 10 ezer négyzetméteres gyártási helyiséget kínáló létesítményben. A Bosch már a szilícium-karbid-alapú félvezetők korai szakaszában befektetett a fejlesztésbe és gyártásba, 2021 óta pedig saját szabadalmaztatott, rendkívül összetett eljárásait alkalmazza a Stuttgart melletti reutlingeni telephelyen történő tömeggyártáshoz. A jövőben Reutlingen 200 milliméteres ostyákon is gyártani fogja ezeket a chipeket.

„A szilícium-karbid chipek az elektromobilitás kulcsfontosságú elemei. Félvezetőipari tevékenységünk nemzetközi kiterjesztésével erősítjük helyi jelenlétünket az elektromos járművek egy fontos piacán” – mondta Dr. Markus Heyn, a Bosch igazgatótanácsának Mobilitási Megoldásokért felelős tagja.

Megéri a félvezetőkbe fektetni

A német beszállító értékelése szerint továbbra is magas a kereslet az autóipari chipek iránt. A Bosch várakozásai szerint 2025-re chipjeiből átlagosan 25 darabot építenek be minden új járműbe. A szilícium-karbid chipek piaca is tovább növekszik – átlagosan évi 30 százalékkal. E növekedés fő mozgatórugója az elektromobilitás globális fellendülése és felfutása. Az elektromos járművekben az ilyen félvezetők nagyobb hatótávolságot és hatékonyabb töltést tesznek lehetővé, mivel akár 50 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak.

Reutlingenben és Drezdában a Bosch összesen több mint 2,5 milliárd eurót fektetett be a 200 milliméteres chiptechnológia 2010-es bevezetése óta. Ezenfelül több milliárd eurót fektetett be a mikroelektronika fejlesztésébe is. Függetlenül az Egyesült Államokba tervezett beruházástól, a társaság tavaly nyáron bejelentette, hogy további hárommilliárd eurót fektet európai félvezető üzletágába.

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch Csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink