Beszállítók Allison-váltókkal tartják tisztán Olaszországot

Allison-váltókkal tartják tisztán Olaszországot

autopro.hu | 2015.08.14 10:26

Allison-váltókkal tartják tisztán Olaszországot

Olaszország egyik vezető szolgáltató vállalata, a Velencében székelő Veritas (Veneziana Energia Risorse Idriche Territorio Ambiente Servizi), a teljes hulladék-ciklust kezeli annak begyűjtésétől a feldolgozásig. Azért, hogy a vállalat évente több mint 507 ezer tonna hulladékot össze tudjon gyűjteni és annak több mint 95 százalékát újrahasznosítsa, a vállalat a 75 Allison-váltós járműből álló flottájában bízik.

Az Allison 3000 Series automata sebességváltóval felszerelt Veritas teherautókat több városban is használják, hogy összegyűjtsék és szállítsák a szerves nem folyékony hulladékot, a zöld hulladékot, valamint az újrahasznosítható hulladékokat, mint a papír, karton, üveg és alumínium. A vállalat innovatív környezeti politikájának eredményeképpen a hulladékok kevesebb, mint 5 százaléka végzi hulladéklerakókban. Minden mást hulladékégetőben hasznosítanak fűtőanyagként.

A Veritas összesen egy főleg Iveco teherautókat tartalmazó 250 járművet számláló flottát üzemeltet, melyek bruttó tömege 3,5 és 26 tonna között mozog. A nehézjárművek mindegyikében dízelmotor jár, míg néhány a kisebbek közül gázzal hajtott. Ezek között található néhány Iveco Daily kisteherautó, melybe speciálisan a Veritas részére Allison sebességváltót szereltek.

– Számunkra az Allison váltó alkalmazásával a legfontosabb szempont, hogy hiányzik a hagyományos kuplung és a hozzá tartozó alkatrészek, melyek a manuális és a félautomata (AMT) váltókban is megtalálhatók. Ilyen a kuplung munkahenger, a mechanikus kuplungszerkezet a nyomó tárcsával és kuplung-tárcsával, illetve lendkerékkel – mondta Zentilini flottamenedzser. – Ezek az alkatrészek mindegyike kopik és időszakos karbantartást igényel, ami kivonja a járművet a szolgálatból. A manuális, vagy félautomata váltókhoz viszonyítva az Allison sebességváltók megkönnyítik sofőrjeink dolgát, különösen azokon az utakon, ahol folyamatos indulás-megállás szükséges.

Húsz évvel ezelőtt a Veritas volt az első környezetvédelmi szolgáltatást nyújtó cég Olaszországban, amely oldalt-töltős tömörítőket használt és az új rendszert ideális volt Allison technológiával párosítani. Az első négy Allison-Iveco oldalt töltősök részt vettek egy Barcelonában kivitelezett környezetvédelmi tanulmányban, ami olyan jól sikerült, hogy az új konfigurációt később az egész Katalán Régióban bevezették.

Abból az első négy Allisonnal felszerelt Iveco teherautóból egy Eurocargo 174E24 még mindig üzemel Velencében. Az eredeti, több mint 20 évvel ezelőtt beszerelt Allison MT647 váltóval működik. A váltó soha nem romlott el, és a rutin karbantartáson kívül nem volt szükség beavatkozásra. Ilyen sikeres első tapasztalattal a Veritas továbbra is a nyerő Allison-Iveco kombinációval dolgozik.

További öt Daily kisteherautót szereltetett fel Allison váltóval. – Ezeket a járműveket a háztól házig típusú hulladékgyűjtésnél használjuk Mogliano Veneto és San Doná di Piave városokban és miután ismerjük az Allison váltók megbízhatóságát, az új Iveco Dailyket is ezzel rendeltük – mondja Zentilini.

Kiemelt Partnereink