Beszállítók A Schaeffler csatlakozik a globális hidrogén kezdeményezéshez

A Schaeffler csatlakozik a globális hidrogén kezdeményezéshez

autopro.hu | 2020.01.24 07:22

A Schaeffler csatlakozik a globális hidrogén kezdeményezéshez

A bipoláris lemezek fontos komponensei az üzemanyagcelláknak.

A Schaeffler erősíti a hidrogéntechnológia iránti elkötelezettségét: az autóipari és ipari beszállító mostantól az egész világon tevékenykedő belgiumi székhelyű Hidrogén Tanácsnak operatív irányításból is részt vállaló tagja. A kezdeményezésben 77 vezető vállalat vesz részt az energia, a közlekedés és az ipar területéről. A tagok célja a hidrogéntechnológia szélesebb körű elterjesztése az ipar területén.

„Az egész energialánc szempontjából fenntartható, CO2-semleges mobilitást kívánunk kialakítani. Ennek során bízunk a zöld hidrogénben rejlő hatalmas jövőbeni lehetőségekben a teljes értékteremtési lánc mentén” - mondja Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke. „A Hidrogén Tanácsba történő belépés lehetővé teszi számunkra, hogy erős partnerekkel közösen vegyünk részt a hidrogéntechnológiák szélesebb körű elterjesztésében.”

Stratégiai cél a hidrogéntechnológia fejlesztése

A maximális fenntarthatóság és CO2-semlegesség célkitűzéssel a Schaeffler autóipari és ipari beszállítóként formálja a mobilitást és az ahhoz kapcsolódó energialáncot. „A hidrogéntechnológia óriási lehetőséget jelent – mind az energia tárolása, mind pedig a kibocsátásmentes meghajtással kapcsolatos lehetőségek tekintetében” – emeli ki Klaus Rosenfeld. „A jövő hidrogéngazdálkodásának kulcsfontosságú komponenseinek hatékony nagyszériás gyártását segíti az anyag-, a formálási- és a felülettechnológiában szerzett alapvető szaktudásunk, mely egyben jelentős mértékben járul hozzá vállalatunk sikeréhez is.”

Fontos stratégiai feladata a vállalatnak, hogy a kutatási és fejlesztési kapcsolatait bővítse az üzemanyagcellák komponenseinek fejlesztése és tesztelése érdekében. A Schaeffler már a tavaly csatlakozott a Bajorországi Hidrogén Szövetséghez.

Üzemanyagcellák kulcsfontosságú komponensei

A Schaeffler már egy ideje nagy hangsúlyt fektet az üzemanyagcellák kulcsfontosságú komponenseinek hozzáadott értékteremtési folyamatára. Precíz megformálással és rendkívül vékony réteggel történő bevonatkészítési eljárással olyan bipoláris lemezek készülnek, melyek az úgynevezett üzemanyagcella-kötegekbe rétegelve az üzemanyagcella-rendszer fontos alkotórészeit jelentik. Az üzemanyagcella-kötegek olyan energiaátalakítók, melyek lehetővé teszik, hogy a hidrogén reakcióba lépjen az oxigénnel és így víz jöjjön létre. A reakció során villamosenergia keletkezik, mely a jármű elektromos motorjának meghajtására használható.

A Schaeffler optimalizált üzemanyagcellás rendszereinek portfólióját további szakterületekkel bővíti, mint például elektronikus vezérlőrendszerekkel, speciális nagyteljesítményű csapágyakkal, intelligens hőkezelő modulokkal, illetve passzív hidrogénkeringtetéshez alkalmas komponensekkel.

Kiemelt Partnereink