Beszállítók A harmincnyolc tag 300 milliárdja

A harmincnyolc tag 300 milliárdja

Gulyás Géza | 2013.05.24 07:44

A harmincnyolc tag 300 milliárdja

A tagság statisztikai létszáma tavaly csaknem 11 ezer volt, az összesített árbevétel mintegy 300 milliárd forint, ebből az export árbevétele több mint 271 milliárd forint. Az egy éve alakult Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszterről, annak 38 szervezetéről van szó.

Az Ajkai Mechatronikai és Járműipari Klaszter, valamint a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Klaszter fúziójaként, azok jogutódlásával alakult meg a Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter tavaly áprilisban. A régióban szinte egyedülálló módon a fejlődő klaszterek kategóriájába tartozik, az együttműködő kis-, közepes és nagyvállalkozások, kutatással és fejlesztéssel foglalkozó intézmények, fejlesztési szervezetek formális hálózata.

Hogy mi mindent gyártanak a klaszterhez tartozó cégek? Járműipari alkatrészekből széles a skála: szenzorok, speciális nyomócsövek, műanyag alkatrészek, belső és külső kilincsek, nyitáshatárolók, kormánykapcsolók, felépítmények. Többen foglalkoznak mechatronikai, elektronikai- és elektromechanikai szereléssel – SMD beültetés, kábelkonfekcionálás, háztartási gépek és alkatrészek –, valamint fémfeldolgozással – alkatrészek, acélszelvények és acéllemezek, tárolóedények, rögzítő-elemek.

Dusan Busen (Szlovén Autóipari Klaszter) és Sebestyén Csaba (Bakony-Balaton Mechatronikai és Járműipari Klaszter) együttműködési megállapodást írt alá a stratégiai kooperációról

Az alapító okirat alapján a Közép-Pannon Zrt. tölti be a menedzselési feladatokat, szoros együttműködésben a Veszprém megyei Kereskedelmi és Iparkamarával. A tagság tevékenysége, árbevétele, eredményessége, piaci pozíciójának javítása, belföldi és nemzetközi kapcsolatainak erősítése, közös érdekeken alapuló fejlesztései, beruházásai egyaránt a Közép-Dunántúl kiemelt iparágainak, tehát a járműiparnak és a mechatronikának a versenyképességéhez, a foglalkoztatottsági színvonal emeléséhez kapcsolódnak.

Az összesített export árbevétel több mint 270 milliárd forint, ez az összesített árbevétel 90 százaléka. A külföldi tulajdonosi körű, tőkeerős, magasabb dolgozói létszámot foglalkoztató tagok részaránya meghatározó.

A hazai járműgyártói bázis kiszélesedése iránti kormányzati elkötelezettség és a tervezett fejlesztések eredményeként a belföldi értékesítés változása az előző évihez képest mintegy 6-10 százalékos növekedést mutat a várakozások szerint.

A legfontosabb vevők, ügyfelek
Olyan közismert járműipari és mechatronikai vállalatok, mint a Magyar Suzuki Zrt., az Audi Hungaria Motor Kft., a Hella, a Bosch, a Magneti Marelli, a Siemens VDO, a Hyundai Mobis, a Kefico, a Dura, a Pierburg, Mercedes-Benz Autó Magyarország, a MAN, a DAF, a Volvo, az Iveco, a Toyota, a Mitshubishi, a Nissan, a Renault, a Volkswagen, a Fiat, a Ford, a Hyundai vagy a Knorr-Bremse. A vevők többnyire Európában találhatóak, de egyre többet szállítanak Amerikába és Ázsiába is.

Együttműködések, kapcsolatok
A projektalapon szerveződött együttműködéseknek köszönhetően a klaszter olyan, a Volkswagen, a PSA vagy a Renault-Nissan csoporthoz tartozó vállalatokat tömörítő szervezetekkel épített közös termelési, fejlesztési és együttműködési kapcsolatokat, mint az Automotive Cluster West Slovakia, az Automotive Cluster of Slovenia vagy a Moravian-Silesian Automotive Cluster. A klaszter 2012-ben együttműködési megállapodást írt alá az Automotive Cluster of Slovenia (GiZ ACS) klaszterszervezetével.

A klaszter tagjai

Elsődleges beszállítók

AE-Plasztik Kft.

Ajkai Elektronikai Kft.

Ajkai Gépészeti Gyártó és Szolgáltató Kft.

Bakony Elektronika Kft.

Balaton FSK Kft.

Balyfa Kft.

Boncsod Kft.

Bourns Kft.

Continental Automotive Hungary Kft.

Csavária Kft.

Dorner Alumíniumöntöde

Hajtó-Mű Kft.

Hirtenberger Automotive Bt.

Ikland Bt.

Johnson Controls Mezőlak Kft.

Kontex Kft.

Le Bélier Magyarország Formaöntöde Zrt.

Macher Gépészeti és Elektronikai Kft.

MAL Zrt.

MetalTec 2001 Kft.

MTD Hungária Kft

Payer Industries Hungary Kft.

Plasticor Műanyagfeldolgozó Kft.

Platina-Ker Kft.

Poppe + Potthoff Hungária Kft.

Simon Egyéni Cég

SELCO Elektronikai Kft.

Szatuna Kft.

Unimontex Kft

Szolgáltatók

Ajka Városért Alapítvány

Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium

Ajkait Befektetési és Fejlesztési Kft.

Közép-Dunántúli Bioenergetikai, Környezetvédelmi Klaszter

Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt.

Termelés-Logistic-Centrum Kft.

Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Kutatóintézet

Pannon Egyetem, Veszprém



Kiemelt Partnereink