Beszállítók A Continental volt vezetőit is elérte a dízelbotrány

A Continental volt vezetőit is elérte a dízelbotrány

autopro.hu/P.B. | 2021.11.29 08:18

A Continental volt vezetőit is elérte a dízelbotrány

Fotó: Continental

A hannoveri ügyészség kibővítette nyomozását a Continental volt vezetői ellen a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botrányában. A beszállító négy korábbi vezetője került az igazságszolgáltatás látókörébe.

Hirdetés

Többek között csalásban való közreműködéssel vádolja a hannoveri ügyészség a Continental korábbi vezetőit. A gyanú szerint a Conti az érintett vezetők tudtával illegális hatástalanító eszközökre alkalmas motorvezérlő egységeket szállított a Volkswagennek. A dízel kipufogógáz-értékeinek megtévesztő szoftverrel történő manipulálása körüli botrány 2015 szeptemberében robbant ki a Volkswagen háza táján, de az ügy gyökerei a 2000-es évekre nyúlnak vissza. Hét mérnök és két projektmenedzser ellen felmerült vádak miatt már korábban is razziázott a rendőrség a Continentalnál.

A fentiek mellett sikkasztás gyanúja miatt is folyik a nyomozás a beszállító korábbi vezetői ellen. Ebben az esetben arról van szó, hogy szándékosan félrevezető belső vizsgálatokat végeztek a Continentalnál, így a cégnek nem kellett kártérítést fizetnie – eddig.

A Continental korábban kijelentette, hogy mindenben együttműködik a nyomozó hatóságokkal, a mostani fejleményeket pedig hivatalosan nem kommentálta a cég.

Egy vezéráldozat már van

Wolfgang Schäfer, a Continental korábbi, hosszú ideig regnáló gazdasági vezetője már kénytelen volt lemondani, miután a cég belső vizsgálata során nem tudta kielégítően tisztázni magát. Közben a hatóságok több irodában és néhány Conti-alkalmazott lakásán is tartottak már házkutatást.

A dízelbotrány kapcsán időről időre előkerül annak a kérdése, hogy a Volkswagen beszállítói mennyire érintettek a csalásban. A Continental mellett a Bosch ellen is folyik a nyomozás, de mindkét vállalat tagadja a vádakat – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a cikk? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink