Gyártósor Minden termék energialábnyomát mérné a HEPENIX

Minden termék energialábnyomát mérné a HEPENIX

Pörge Béla | 2024.04.15 07:20

Minden termék energialábnyomát mérné a HEPENIX

Fotó: Hepenix

A nemzetközi EARAS projekt célja többek között az, hogy az egyes termékek előállításához szükséges energiaigényt, vagy ha úgy tetszik, az energialábnyomot meg lehessen határozni. Tóth József, a HEPENIX üzletfejlesztési igazgatója avatta be az autopro.hu-t a részletekbe.

- Az EARAS program tulajdonképpen az energiaválságra adott válasz. Pontosan miről szól ez a projekt, kik vesznek benne részt?

- Az EARAS az Energiatudatos Robotos Szerelőrendszerek (Energy-Aware Robotic Assembly Systems - EARAS) rövidítése, a program célja a vállalatok ellenállóbbá tétele az energia felől érkező kihívásokra. Az energiaválság nem csak drágulást jelent: az csak egy kérdés, hogy milyen áron tudnak a termelő vállalatok energiához jutni, de felmerül annak elérhetősége, rendelkezésre állása is. A cél a hatékonyság növelése és a rugalmasság biztosítása. A rövidítés ellenére nem csak robotokról szól a projekt: mi rendszerintegrátorként a projektet kiterjesztettük a gyártórendszerekre – pontosabban azt kutatjuk, hogyan lehetne más területeken is megvalósítani a mérést és a beavatkozást.

Az egyre változóbb feltételekkel rendelkezésre álló erőforrások versenyelőnyt biztosító kezelésének témáját nemzetközi kutatócsapat vizsgálja, ennek tagjai: a Fraunhofer IGCV, a Flexis AG, valamint magyar részről a HUN-REN SZTAKI és a HEPENIX.

- Milyen eszközökkel tenné hatékonyabbá a gyártás energiafelhasználását a projekt?

- Két fő szoftvereszközzel indultunk el: az egyik egy konfigurátor, amivel a célnak megfelelő termelőrendszereket lehet összeállítani. Ez még egy korai szakasza a termelésnek, amikor nem léteznek a gépek, de a konfigurátor már kezeli a lényegi paramétereket – erre van igény az egyedi gépgyártás területén is. A másik eszköz egy olyan ütemező megoldás, amivel a már üzemelő gépek termelési programját lehet dinamikusan alakítani, ezáltal a termeléssel az előrelátható változásokhoz lehet igazodni.

Az EARAS résztvevői Diósdon, a HEPENIX telephelyén.

Az EARAS résztvevői Diósdon, a HEPENIX telephelyén. | Fotó: Facebook/hepenix

Az összetett szcenáriókat kezelő szoftverek rendre szakértő fejlesztő partnerektől érkeznek. A géptervezői- és gyártói mindennapokban a projekt tapasztalatait a digitális ikrekkel végzett szimulációk során szeretnénk hasznosítani. Itt érdemes talán megjegyezni, hogy digitális ikre nemcsak a gyáraknak, hanem a termékeknek is létezik.

- Milyen szabályoknak kell megfelelnie a vállalatoknak az energiahatékonyság terén?

- Általánosan ismert az ISO 50001 szabvány, ezt szinte minden partnerünk alkalmazza. Ez az előírás megköveteli a fogyasztás regisztrálását – az EARAS projekt keretei ezen azonban túlmutatnak. Például az energiafogyasztás a legtöbb helyszínen negyedóránként kerül regisztrálásra, mi viszont azt szeretnék elérni, hogy a fogyasztást hozzá tudjuk kötni a termékpéldányhoz.

Tehát egyes termékek fogyasztását, ökológiai lábnyomát ki tudnák mutatni?

Igen, ez a cél a termékelőállítás vizsgált lépésein, bár természetesen vannak olyan tényezők – például egy nagy, klimatizált csarnok esetében – amit nehéz egzakt módon egy termékhez kötni. Azt viszont mérni tudjuk a projekt keretében, hogy az adott termelőeszköz az adott terméket mekkora energiamennyiség árán tudta előállítani.

Úgy gondoljuk, hogy a gyártóberendezéseket optimalizálni érdemes az energiahatékonyság szempontjából, és ezzel óriási megtakarítás érhető el. A HEPENIX ennek megfelelően már zöld berendezéseket szállít a partnereinek. Az EARAS projektben arra keressük a választ, hogy az első lépések után hogyan lehet még tovább javítani az energiafelhasználást a gyárakban. A termékek előállítása folyamatosan zajlik, a középtávú cél az, hogy ez minél kisebb károsanyag-kibocsátással történjen.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink