Beszállítók Szériaérett mérlegelő rendszert mutat be a BPW az Agritechnica kiállításon

Szériaérett mérlegelő rendszert mutat be a BPW az Agritechnica kiállításon

Beck András | 2019.09.20 04:50

Szériaérett mérlegelő rendszert mutat be a BPW az Agritechnica kiállításon

Az AGRO Hub rendszernek három-négy olyan felhasználási területe lehet, ahol jelentős piaci pozíciókat érhet el a BPW. Az egyik ilyen a szervestrágya-kiszórás. Emellett a rangos Agritechnica 2019 vásáron mutatja majd be a BPW-H legújabb fejlesztéseit alváz-technológiai és talajművelési területen. Rekordév után egyébként enyhe visszaesésre számít a szombathelyi BPW-Hungária Kft. Mándli Péter ügyvezető igazgatót és Andrási Mátyás termékfejlesztési vezetőt kérdeztük az eredményekről és a kilátásokról.

Hirdetés

– Hogy sikerült a tavalyi év, és idén mire számítanak?
Mándli Péter: – Tavaly rekord árbevételt ért el a BPW-H, 265,5 millió euróval zártuk 2018-at. Mind a mezőgazdasági, mind a nehézgépjármű területen növekedtünk. Előbbiből származik bevételeink 20 százaléka, míg utóbbiból 80 százalék. Idén már érezzük az általános gazdasági lassulást, ami a gépjárműiparban fokozottan jelentkezik. Ez az év nem a növekedésről szól, idén minimális, 5-7 százalékos csökkenéssel kalkulálunk. A pótkocsi futóműveknél lehet komolyabb visszaesés, míg a mezőgazdasági részlegben a tavalyihoz hasonló bevételekre számítunk.

A tulajdonosaink jelentős növekedési célokat határoztak meg az agrárterületen – mondta Mándli Péter, a szombathelyi BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója
A tulajdonosaink jelentős növekedési célokat határoztak meg az agrárterületen – mondta Mándli Péter, a szombathelyi BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója

– Milyen fejlesztések történtek az elmúlt időszakban?
Andrási Mátyás: – Az agrárpiaci fejlesztéseink bemutatójának apropóját a közelgő Agritechnica kiállítás adta. Ezt kétévente rendezik meg, és az egyik legnagyobb agrár gépipari vásárnak számít a világon. Ezért minden piaci szereplő a vásári időpontokhoz szokta időzíteni fejlesztéseit. Idén nem egy adott termékre fókuszálunk, hanem azt akarjuk megmutatni, hogy milyen széles termékpalettával rendelkezünk. Most olyan megoldásokat kínálunk a vevőknek, amelyek hiánypótlóak vagy kisebb járműspecifikus fejlesztéseket jelentenek. Külön koncentráltunk a talajmegmunkáló szegmensre és a permetezőkre. Az elmúlt időszakban csaknem húsz kisebb fejlesztési projektünk volt. Ezek közül kiemelkedik az AgroHub, amelynek előző verzióját már a korábbi Agritechnica vásáron be is mutattuk, de most vált szériaéretté a megoldás. Járműves prototípusok is készülnek, ezek olyan fejlesztések, amelyek futómű oldalról befolyásolják a felépítmény, illetve a vezérléstechnika árát. Ezzel idomulunk az iparágban megfigyelhető trendekhez. Az agráriumban egyértelműen látszik a precíziós gazdálkodás és az automatizálás jövője. Az egész termelést számítógépes algoritmusokkal optimalizálják az ágazatban. Így a kezelőknek kevesebb energiát kell fordítaniuk a különböző rendszerekre. A dolgozók egyszerűbb betanulási folyamat után tudják hatékonyabban végezni a munkájukat az ágazatban. Ebbe a megatrendbe illeszkedik bele a mi futóműre integrált számítógépes központunk, amely az automatizálási rendszerekhez megfelelő adatokat szolgáltat majd. Ez komoly hatást gyakorol majd egy adott járműcsalád felépítésére.

– Milyen forgalomnövekedést várnak ettől?
Mándli Péter: – A tulajdonosaink jelentős növekedési célokat határoztak meg az agrárterületen. Tíz éves távlatban az árbevétel duplázását várják tőlünk. Így a fejlesztéseken a dinamikus növekedési cél teljesítése érdekében is dolgozunk.

Andrási Mátyás: – A piac mérete a földterületek miatt valamilyen szinten korlátozott, tehát nem csak a piaci részesedésünket kell növelni, hanem új, magasabb hozzáadott értékű termékekkel akarunk vevőket szerezni. A szenzor maga egyébként a futómű árát nem befolyásolja alapvetően, de arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy van olyan vásárlónk, aki csak azért vásárolja a mi futóműveinket, mert ezzel elérhető az a szenzor, amit mi kínálunk. Így az AGRO Hub a piaci pozíció megtartásában is fontos szerepet játszik, de emellett a növekedésre is lehetőséget kínál.

Az AGRO Hub a piaci pozíció megtartásában is fontos szerepet játszik, de emellett a növekedésre is lehetőséget kínál – emelte ki Andrási Mátyás, a BPW-Hungária Kft. termékfejlesztési vezetője.
Az AGRO Hub a piaci pozíció megtartásában is fontos szerepet játszik, de emellett a növekedésre is lehetőséget kínál – emelte ki Andrási Mátyás, a BPW-Hungária Kft. termékfejlesztési vezetője.

Andrási Mátyás: – Ezek mellett új fékméretet is fejlesztettünk, illetve talajmegmunkáló gépeknél különböző komponensek összeállításával adunk megoldásokat a vevőknek. A BPW az Agritechnica vásáron bemutatja majd az év folyamán kidolgozott alváz-technológiai megoldásait is a talajműveléstől kezdve a vetésen, a trágyázáson és a növényvédelmen át a betakarításig és a szállításig bezárólag minden folyamathoz testre szabott megoldást kínálva. Az elmúlt években az agrárüzletágban rendre tíz százalékos növekedést tudtunk elérni, ennek a trendnek a folytatásában játszik fontos szerepet a tömegbecslő rendszer.

– Hosszú távon évente mennyi AgroHub rendszert szeretnének eladni?
Andrási Mátyás: – Évente 500-1000 darabos megrendelés a célunk. Ehhez természetesen ugyanennyi futómű társul majd. A rendszernek egyébként három-négy olyan felhasználási területe lehet, ahol jelentős piaci pozíciókat érhetünk el. Az egyik ilyen a szerves trágya kiszórása, amellyel kapcsolatban teszteket is folytatunk. Az egyik nagy németországi járműgyártó partnerünk, aki ennek a szegmensek a specialistája, hosszú távon az összes eszközére fel akarja szerelni az AGRO Hub-ot. Jelenleg egy hasonló, de jóval drágább rendszert kínál opcióban egy másik beszállítótól, ám ez csak gépeinek 10 százalékára kerül fel. Mindezek alapján kijelenthető, hogy komoly befolyással lehet erre a piaci szegmensre a fejlesztésünk.

Nyitókép: BPW Hungária, az AGRO Hub rendszert Szombathelyen fejlesztették

Kiemelt Partnereink