HR Ablak Solt Tamás, az egykori Opel-vezér lett a kunszigeti Federal-Mogul új ügyvezetője – interjú

Solt Tamás, az egykori Opel-vezér lett a kunszigeti Federal-Mogul új ügyvezetője – interjú

Szabó Fanni | 2018.02.13 08:30

Solt Tamás, az egykori Opel-vezér lett a kunszigeti Federal-Mogul új ügyvezetője – interjú

Solt Tamás lett a Federal-Mogul Powertrain kunszigeti gyárának új ügyvezető igazgatója. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező vezető hosszú éveken át dolgozott a General Motorsnál különböző pozíciókban.

Hirdetés

Hogyan került a látókörébe a Federal-Mogul?
– 2017 végén kezdtem el a munkát a Federal-Mogulnál, korábban a General Motorsnál dolgoztam. Több mint 25 évet töltöttem el Magyarországon és külföldön a vállalat alkalmazásában. Magyarországról, a legmagasabb pozícióból kerültem Bécsbe. A General Motors bécsi motor- és sebességváltó gyárát vezettem, amikor úgy döntöttem, hogy több mint két évtized után váltok. Az Opelnél számomra nemzetközi karrier lett volna a következő lépés az aktív szakmai életem végéig: 2016 nyarán az akkori európai főnököm arról tájékoztatott, hogy Németországban az Opel központban számítanak rám.

Ez nyilvánvalóan egy nagy lehetőség lett volna. Miért nem fogadta el az állást?
A családom és a barátaim is itt élnek Magyarországon. Ide köt az otthonom, ám mindezek ellenére sem volt könnyű ezt a döntést meghozni. Feleségemmel két hónapon át vívódtunk, míg végül úgy döntöttünk, hogy Bécsből nem Németország felé vesszük az irányt, hanem hazaköltözünk.

Az Opel után volt egy kitérő a pályafutása során.
Igen, amikor az Opeltől távoztam, csaknem egy évig egy üvegmegmunkálással foglalkozó gyárban dolgoztam felsővezetőként, míg tavaly októberben megcsörrent a telefonom. Egy régi kedves kollégám keresett meg a Federal-Mogultól és említette, hogy változások vannak a cégnél és ügyvezetőt keresnek Kunszigetre, mert a jelenlegi gyárigazgató új, nemzetközi munkakörbe kerül.

Azonnal tudta, hogy megpályázza az állást?
Nagy lehetőséget láttam abban, hogy visszatérhetek az autóiparba. Gyakorlatilag az életem nagy részét az autóiparban töltöttem, tapasztalatom és a tudásom is ideköt. Úgy gondoltam, ha adódik egy ilyen lehetőség, azzal élni kell.

A Federal-Mogul Powertrain kunszigeti gyára

Mikor vált biztossá, hogy a Federalhoz igazol?
Viszonylag gyorsan, néhány hét alatt lefolytattuk a tárgyalásokat és december 11-től már a Federal-Mogul kunszigeti gyárát vezetem.

Bizonyára ez egy könnyebb döntés volt.
Sokkal könnyebb, hiszen a cég sem ismeretlen számomra. Nem utolsó sorban pedig, ha egy régi, megbízható kolléga keres meg, akkor az ember biztos lehet abban, hogy korrekt információt kap, így sokkal könnyebb egy döntést meghozni.

Hogyan fogadta a család a döntést?
Pozitívan. Szombathelyen élünk, ezért naponta ingázom, háztól házig, szinte percre pontosan egy óra az út. A mindennapos utazás nem túl kényelmes, ezért feleségemmel már beszéltünk arról is, hogy amennyiben a későbbiekben lesz lehetőségünk, közelebb költözünk.

Akadtak nehézségek a kezdésnél?
Egyelőre viszonylag könnyen veszem az akadályokat. Az autóiparban dolgoztam szinte egész életemben, a terminológia és a problémák is hasonlók a Federal-Mogulnál, mint bármely más autóipari cégnél. Ebből a szempontból – ha fogalmazhatok így – otthon érzem magam. A hangulat nagyon megfogott a vállalatnál, egy fontos szempont volt akkor is, amikor úgy döntöttem, elfogadom ezt a lehetőséget. Egy nagyon jó, összetartó csapat dolgozik itt, családias légkörben.

Milyen tervekkel készül az idei évre?
A vállalat szerencsére növekvő stádiumban van, itt a kunszigeti gyárban tömítések készülnek. Évről évre nagyobb az igény a termékeink iránt, ezért idén újabb gépsorokat telepítünk és a telephely bővítése is szóba került. Tervezzük, hogy áprilisban az új IATF 16949 autóipari minősítést is megszerezzük. Ha a beszállítók lépést akarnak tartani az igényekkel, akkor ez egy nagyon fontos lépés.

Kiemelt Partnereink