Beszállítók Mohácson megrajzolják, e-mailben elküldik, Svájcban kinyomtatják – így készülnek alkatrészek a Harley-Davidsonnak

Mohácson megrajzolják, e-mailben elküldik, Svájcban kinyomtatják – így készülnek alkatrészek a Harley-Davidsonnak

Pardavi Mariann | 2018.03.20 08:30

Mohácson megrajzolják, e-mailben elküldik, Svájcban kinyomtatják – így készülnek alkatrészek a Harley-Davidsonnak

Egy mohácsi kisvállalkozás is beszállít az amerikai motorgyártónak, ráadásul nem is akárhogy! A megrajzolt alkatrészt e-mailben elküldik a svájci anyacéghez, ahol azt kinyomtatják és felszerelik a motorkerékpárra. Petersz Péter konstruktőrrel beszélgettünk.

Hirdetés

– Hogyan foglalná össze a Midland Manufaktur Kft. tevékenységét?
– A vállalkozás mohácsi székhelyű, az alapítás ötlete 2013-ban fogalmazódott meg a tulajdonos fejében. A svájci anyacég kiszolgálása gyanánt Mohácson történik az alkatrészek tervezése és gyártása. Fő profilunk a saját tervezésű motorkerékpárjaink mellett a Harley-Davidson motorkerékpár-kiegészítők gyártása. Nem közvetlenül a Harley-Davidsonnak szállítunk be, hanem saját márkanév alatt kínálunk a motorokhoz kiegészítőket. Az anyacégnél felmérik a piaci igényeket, felvázolják az ötleteket, lemérik a szükséges méreteket, mi pedig megtervezzük és legyártjuk az alkatrészeket.

– Hogyan kerültek kapcsolatba a Harley Davidsonnal?
– A svájci telephelyen motorkerékpár szervizt is üzemeltetünk, így napi szinten foglalkozunk a Harley-k szervizelésével. Mellette számos motorkerékpár-kereskedéssel kapcsolatban állunk, ahol forgalmazzák az alkatrészeinket. Mi a svájci anyacégünknek szállítunk, ők szolgálják ki a kereskedéseket. Szinte az összes modellhez gyártunk légszűrő, illetve irányjelző szetteket porszórt és króm kivitelben. A Harley-Davidson motorkerékpárok kiegészítői mellett gyártunk saját márkás motorkerékpárokat is, 2015 óta rendelkezünk saját típusbizonyítvánnyal is. Az S&S motoron és Baker váltón kívül szinte minden fém alkatrészt gyártunk a motorjainkhoz, legyen az motorkerékpár váz, hátsó lengőkar, kormány, üzemanyagtank vagy felni. Ezeket a motorkerékpárokat főleg Svájcban értékesítjük, de próbálunk kereskedői hálózatot építeni egész Európában.

Mohácsi légszűrő és irányjelző alkatrészek kerülnek a járművekbe

– Milyen követelmények jellemzőek a Harley Davidsonra?
– A prémium motormárkához kizárólag minőségi alkatrészek eladhatóak. Ezért öt CNC megmunkálóközponttal rendelkezünk. Alkatrészeinkhez kiváló minőségű alumínium alapanyagot használunk, melyeket CNC marógépen és esztergán munkálunk meg. A precíz gyártás után a alkatrészeket csiszoljuk, polírozzuk, majd a beérkező megrendelés alapján krómoztatjuk vagy porfestjük.

– Milyen szakemberek alkotják a mohácsi csapatot?
– Ami a mohácsi telephelyet illeti, főként CNC szakemberek dolgoznak, CNC programozók és gépkezelők, de van hegesztőnk, tervezőmérnökünk is. Jelenleg nyolcan dolgoznak a cégnél, szeretnénk megtartani a jövőben is ezt a családias méretet és légkört.

– Hogyan lehet Mohácsról átérezni azt a Harley-kra jellemző amerikai életérzést, ami az alkatrészgyártáshoz kell?
– A svájci cég által sokat járunk kiállításokra, így belekóstolunk a remek, családias hangulatba, ami a Harley Davidson közösséget illeti. Találkozunk rengeteg tulajdonossal, illetve a motorok szervizeltetése által fel tudjuk mérni a vevői igényeket mind funkció, mind kialakítás terén.

– 3D nyomtatóval is dolgozik a cég. Milyen alkatrész elkészítésére használják?
– A 3D nyomtatót prototípus gyártására vásárolta a vállalkozás, illetve egyből kettő darabot. Az egyik nálunk, a másik készülék pedig Svájcban található. Sajnos arra nincs lehetőség, hogy a mohácsi telephelyen minden aktuális Harley-Davidson modell rendelkezésre álljon, így a már megrajzolt alkatrészt e-mailben kiküldjük Svájcba, ahol azt kinyomtatják és felszerelik a motorkerékpárra. Ezáltal a megmunkáló központok kapacitását se terheljük, illetve megspóroljuk a szállítási költséget is. Így a fejlesztés során az alkatrészek prototípusai szinte azonnal elérhetőek Svájcban, leszámítva persze a nyomtatási időt. A 3D nyomtatónak sajnos nyomtatási méretkorlátai vannak, ezért többnyire légszűrő és irányjelző alkatrészek prototípusaihoz használjuk.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink