Beszállítók Mayer Károly: amit tudunk, helyi beszállítóktól vásárolunk meg

Mayer Károly: amit tudunk, helyi beszállítóktól vásárolunk meg

Pardavi Mariann | 2016.09.13 08:30

Mayer Károly: amit tudunk, helyi beszállítóktól vásárolunk meg

A tolnai Fastron Hungaria Kft. – elődjét is figyelembe véve – 1957 óta termel, a környék lakói szemében megbízható munkaadónak számít. Ezidáig nem is volt gond az új munkatársak felvételével, ám egy új beruházás miatt középtávon akár 200 új dolgozót is fel kell venni. Megkérdeztük Mayer Károly ügyvezetőt, milyen válaszokat adnak az újonnan felmerült HR-problémákra.

– Az utóbbi években munkagépek zajától hangos a gyár. Milyen beruházások zajlottak az elmúlt időszakban?
– 2011-ben félmilliárd forintos beruházással 15-20 százalékkal bővítettük termelőkapacitásunkat, 2014-ben hasonló összegből mechanikai gyártáshoz lemezmegmunkáló automatákat, anyagmozgató eszközöket állítottunk üzembe, a kábelgyártáshoz pedig egy svájci gyártmányú berendezést vásároltunk. A jelenleg futó projektünk révén a telephelyünk szomszédságában új csarnokot húzunk fel zöldmezős beruházás keretében. 4800 négyzetméteres lesz a gyártóterület, 1100 négyzetméter jut az új raktárnak, és 2000 négyzetméteren szociális helyiségek lesznek női- és férfiöltözővel, étkezdével, orvosi rendelővel és itt kapnak helyet irodák és tárgyalók is.

– Hogyan kapcsolódik a cég tevékenysége az autóiparhoz?
– A mechatronika gyáregységünk révén. Autóipari részlegünkben főként elektromotorok részegységeit szereljük, kábeleket és zavarszűrőket készítünk. A mechanika gyáregységünkben főként repülőtéri berendezésekhez gépvázakat, a telekommunikációs ipar számára műszerházakat, valamint egyéb mechanikai alkatrészeket gyártunk.

– Mi indokolja ezeket a nagyszabású beruházásokat?
– Az elődcégünk 1957 óta termel, Fastron Hungariaként pedig 1993 óta vagyunk jelen az iparban. A 300 fős, 300 millió forintos árbevételi szintről a vállalat 22 év alatt 500 fős, 6 milliárd forint feletti árbevételű céggé fejlődött. Ebből is következik, hogy a fejlődésünk állandó. Egyébként is azt a véleményt osztom, hogy ami nem fejlődik, az visszafejlődik.

– Mekkora összeget költöttek fejlesztésre?
– Az eddigi fejlesztéseink közel 8 milliárd forintra rúgnak, ehhez idén még hozzájön 1,4 milliárd forint.

– Hány munkatársat foglalkoztatnak jelenleg?
– Ahogy említettem, folyamatosan fejlődik a cég, most körülbelül 540 dolgozónál járunk, a jelenleg futó beruházás mintegy 60-80 munkatársat indokol, de 2-3 év múlva akár 200 új kollégának is lenne hely.

– Hogyan biztosítják ezt a temérdek új embert?
– Vidéken a személyes kapcsolatok miatt egyszerűbb, hiszen gyorsan terjed egy vállalkozás jó híre. Mivel mintegy hat évtizede vagyunk jelen, a környék lakói tudják, hogy megbízható, korrekt cég vagyunk. Továbbá kiépítettünk egy adatbázist, így ha munkaerőre volt szükség, tudtunk hova nyúlni. Emellett rendszeresen fogadunk tanulókat gyakorlatra, és érkeznek főiskoláról, egyetemről is hallgatók, akik közül sokan választanak minket a tanulmányaik után. Azonban úgy néz ki, ez a közeljövőben kevés lesz. A megváltozott munkaerő-piaci helyzethez alkalmazkodva új módszereket alkalmazva keressük az új kollégákat.

– Hány mérnököt indokol a fejlesztés?
– Manapság olyan világot élünk, hogy azokhoz a munkakörökhöz is mérnök kell, amikre korábban nem. Régebben elég volt akár egy jó műszaki beállítottságú szakember is, ma nem. Mérnök tehát mindig kell. Az új beruházások kapcsán akár tíz mérnökre is szükségünk lehet. Érezhető, hogy rengeteg lehetőség áll egy fiatal szakember előtt, és nem feltétlenül egy vidéki vállalkozásban látják a jövőjüket. A mérnökök mellett keresünk többek között CNC-gépkezelőket, minőségellenőröket, hegesztőket is.

– Hogyan teszik vonzóvá a céget, milyen béren kívüli juttatásokat kínálnak?
– Működik nálunk a cafetéria-rendszer, vannak hétvégi házaink, amelyeket a dolgozók igénybe vehetnek nyaralásra és indítottunk buszjáratokat is. A hosszabb ideje nálunk dolgozók jubileumi jutalmat kapnak, nyelvi képzéseinken olyan kollégák is részt vehetnek, akiknek munkaköréhez nem feltétlenül szükséges az adott nyelv elsajátítása. Támogatjuk a helyi rendezvényeket, sportcsapatokat. Muszáj kiemelnem, hogy a dolgozók nálunk mindig megkapják a járandóságukat – azért tartom fontosnak ezt hangsúlyozni, mert több alkalommal is megemlítették ezt az új dolgozóink. Ebből azt a következtetést szűrhetjük le, hogy a korábbi munkahelyükön nem mindig így történt.

– Kiemelte a beszélgetés elején, hogy épülnek női öltözők is. Ilyen jelentős a női munkatársak száma?
– Igen, körülbelül 50-50 százalékban dolgoznak nálunk férfiak és nők. Valóban nem jellemző az iparra a nagyszámú női munkaerő, azonban nálunk a kezdetektől fogva így volt. Ez valószínű annak köszönhető, hogy a korábbi egyműszakos munkarend családbarátabb volt, az anyák könnyebben összeegyeztethették a családot és a munkát. Továbbá a termékeink gyártásának nagy részéhez szükség van jó finommotorikus képességekre, amiben rendszerint a nők jobban jeleskednek. Hozzá kell tennem, nálunk nincs különbség férfi és női bérek között: az elvégzett munka határozza meg a fizetés mértékét.

– Hogyan válhat beszállítóvá a Fastronnál egy cég?
– Ahogy nekünk a megrendelőink felé, úgy a beszállítóinknak is meg kell felelni a minőségi elvárásoknak. Nem egyszerű. Nem mi diktáljuk az árakat, hanem a piac, ezt a beszállítóink is értik, partnerek ebben. Nem könnyű jó áron, jó minőséget adni. Nagyon sok beszállítónk van, köztük számos nemzetközileg ismert vállalat és mintegy 180 helyi beszállítóval állunk kapcsolatban, akikkel 430 millió forint értékben bonyolítottunk tavaly üzletet. Közülük 30 beszállító a 15-20 kilométeres körzetünkből került ki. Amit tudunk, azt a környéken vásárolunk meg, így támogatjuk a helyieket.

Kiemelt Partnereink