Beszállítók Gazdát cserél a Federal Mogul

Gazdát cserél a Federal Mogul

autopro.hu/Sz.K. | 2018.04.13 12:45

Gazdát cserél a Federal Mogul

Carl Icahn amerikai befektető bejelentette, eladja autóalkatrészeket gyártó vállalatát, a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező Federal Mogult a Tennecónak. Az adásvétel összege 5,4 milliárd dollár.

Mozgalmas napokon van túl az autóipari beszállítók világa, hiszen a Takata után a Federal Mogul is gazdát cserél. Az új tulajdonos, a Tenneco azt tervezi, hogy az 5,4 milliárd dolláros felvásárlás lebonyolítása után két független, nyilvánosan működő vállalatot hoz létre. Az egyik a hajtásláncokhoz kötődő termékekre, a másik pedig az olyan autóalkatrészekre fókuszál, mint a felfüggesztések, lengéscsillapítók.

A Tenneco a hajtásláncok terén valószínűleg a belsőégésű motorok alkatrészeire és a kipufogógázokat tisztító technológiákra fókuszál majd, melyekre alighanem még sokáig szüksége lesz az autógyártóknak, amíg például a teljesen elektromos autókkal helyettesíteni tudják a benzin- és dízelüzemű gépeket. Ezzel párhuzamosan a Reuters szerint az utángyártott alkatrészeket készítő vállalatrész egyik fő funkciója a folyamatos pénzáramlást biztosítása lesz majd.

– A növekedés kulcsa piacra lépni a jól ismert márkákkal, több termékkategóriával, nagyobb lefedettséggel, és kiterjesztett gyártási kapacitásokkal, részben Kínában is, magyarázta el Gregg Sherrill, a Tenneco ügyvezető elnöke.

Az Icahn Enterprises 800 millió dollárt és 29,5 millió dollárnyi Tenneco-törzsrészvényt kap a tranzakció során. A Tenneco részvényárai a bejelentés után 5,8, míg az előző tulajdonoshoz köthető Icahn Enterprises-é 2,7 százalékkal emelkedtek. Az adásvétel sajáttőke értéke 2,4 milliárd dollár. A Federal Mogul 3,1 milliárd dolláros bruttó adóssággal rendelkezik.

Még nem tisztázott, hogy Icahnnak lesznek-e részvényei a két külön vállalatban. Az amerikai üzletember a Federal Mogul első kötvényeit még 2001-ben vette, 1,1 milliárd dollár értékben. A vállalat tavaly került teljesen a tulajdonába, miután a fennmaradó 18 százalékát is felvásárolta. Az Icahn Enterprises általában alulértékelt aktívumokat vásárol meg, felfejleszti, és nagy profittal eladja azt.

Az Illinois Állambeli Lake Foresti központú Tenneco, melynek ügyfelei közé tartozik a Caterpillar, a Harley-Davidson és a Ford Motor, mostantól a Cumminst és a Jaguar luxusautó gyártót is ügyfelei között tudhatja. Ügyfelei számára mérnöki és gyártási munkákkal szolgál.

Kiemelt Partnereink