Beszállítók Ez van, ha szövetkezik az ABB: újabb európai akkugyár épülhet

Ez van, ha szövetkezik az ABB: újabb európai akkugyár épülhet

autopro.hu/B.B. | 2017.09.27 15:30

Ez van, ha szövetkezik az ABB: újabb európai akkugyár épülhet

Európa legnagyobb és legmodernebb, elektromos autókhoz való lítium-ion-telepeket készítő üzemét építené fel a svájci techcég a Northvolttal közösen. A próbagyártás már két év múlva megindulhat.

Hirdetés

Együttműködési megállapodást írt alá az ABB és a Northvolt, hogy a Tesla Gigafactory-jával versengő európai akkumulátorgyárat húzzanak fel közösen. A Svédországban építendő üzemben a kísérleti gyártás már 2019-ben megindulhat, de a tervek szerint a szériagyártásra sem kell 2020-nál tovább várni. A gyár 2023-ra érné el teljes kapacitását, akkor már évente összesen 32 GWh-nyi akkumulátorállomány hagyná el a gyártósorokat.

A Northvolt, melynek élén az egykori Tesla-vezető Peter Carlsson áll, illetve a svájci energiai és automatizálási óriás a legnagyobb és legmodernebb európai akkumulátorgyárat szeretné felépíteni. Ebben nagy szerepe lesz az ABB-nek, hiszen ez a fél biztosítja a know-how jelentős részét, ezen felül pedig a termeléshez szükséges berendezéseket (például robotok és egyéb automatizálási megoldások) jó részét is.

Az elsődleges cél az európai autógyártók kiszolgálása – pontosabban az általuk generált akkumulátorkereslet megkaparintása – lenne. Ezzel az ABB és a Northvolt egy lépéssel közelebb hozza a nemrég egy európai biztos által megpendített autóipari Airbus megalakulását.

A közös munka pénzügyi részleteit egyelőre nem ismerni.

Kiemelt Partnereink