Beszállítók Ez már tényleg a jövő: nyomtatott szenzor nézi az e-autó akkuállapotát

Ez már tényleg a jövő: nyomtatott szenzor nézi az e-autó akkuállapotát

autopro.hu/V.M. | 2019.12.06 14:49

Ez már tényleg a jövő: nyomtatott szenzor nézi az e-autó akkuállapotát

A kaliforniai Palo Altoban működő amerikai elektronikai vállalat, a CPI nyomtatott szenzorokat fejleszt az elektromos autók akkumulátor-állapotának ellenőrzésére. Teszi ezt két egyetemmel összefogva konzorciumi formában.

Hirdetés
A cég azt ígéri, a technológiát használva javítható az energiatároló cellák élettartama, a biztonság, csökkenthető a töltési idő, és végső soron növelhető az elektromos járművek elfogadottsága. A szenzorok alkalmasak lesznek valósidejű információt nyújtani az akkumulátoron belüli ezernyi cella állapotáról. Az érzékelők az akkumulátor menedzsment részét fogják képezni, ami az akkumulátor változó állapotát figyelembe véve növelni képes az energiahatékonyságot.

Amerikai-angol-skót együttműködés

Az egy év hosszúságúra tervezett, 2019 júniusában elstartolt, a nyomtatott szenzorokra specializálódott CPI, az angliai Sussex Egyetem, a skót StrathclydeEgyetem és a brit Peacock Technology elektronikai vállalat együttműködésével megvalósuló projekt célja ellenálló, pontos adatokat közlő, valamint a mostaninál jóval olcsóbb érzékelők készítése, végső soron e szenzorok alapfelszereltséggé tétele az elektromos autókban. A CPI áramkörnyomtató berendezéseit használva az új megoldás nagy mennyiségben is előállítható lesz – írja az Electronics Weekly.

Kiemelt Partnereink