Beszállítók BASF-vezér: az elektromobilitás jövőjére a kémia adja meg a választ

BASF-vezér: az elektromobilitás jövőjére a kémia adja meg a választ

autopro.hu/B.B. | 2018.05.10 08:36

BASF-vezér: az elektromobilitás jövőjére a kémia adja meg a választ

A német BASF vegyipari óriás új igazgatója szerint a vállalat egyik legnagyobb kutatási feladata jelenleg egy olyan anyag megalkotása, amely az elektromos autók akkumulátorait reformálhatja meg.

Hirdetés

Az elektromobilitásra való összpontosításban és a még átfogóbb K+F-tevékenységre helyezi a hangsúlyt Martin Brudermüller, a BASF új igazgatója. A németországi ludwigshafeni központú vegyipari vállalat új, vegyész végzettségű első emberének tudományos háttere még inkább technológia- és innovációorientáltabbá teheti a BASF-et.

Brudermüller nagy jövőt lát az autóipari akkumulátorokhoz való anyagok fejlesztésében – az ilyen termékek 15 százalékos részesedésükkel már most is a legnagyobb szeletét adják a vállalat bevételeinek. Az már valószínű, hogy a legnagyobb innovációs terület az elektromos autókhoz kapcsolódik majd, hiszen Brudermüller szerint az „elektromobilitás jövője nagyrészt kémiai kérdés.” A BASF számára is kihívást, egyben lehetőséget jelenthet az autógyártásban továbbra is uralkodó súlycsökkentési törekvés, de újítás a szinte hétköznapinak számító anyagok, például festékek terén is elképzelhető.

Az új igazgató akvizíciók lehetőségét sem zárja ki, hozzátéve, hogy a rivális Bayerben való részesedésszerzési folyamat is hamarosan lezárulhat. Az Európai Bizottság a múlt héten hagyta jóvá, hogy a BASF 5,9 milliárd euróért felvásárolja a Bayer növényvédelmi üzletágának nagy részét.

Egy-egy igazgatóváltás mindig remek alkalom, hogy áttekintsék a szervezet erősségeit, gyengeségeit, a piaci fejleményeket és a technológiai trendeket, majd szükség esetén újrahangolják a prioritásokat. Bár pontosabb részleteket csak év végén tudhatunk meg a BASF szemléletmódjának frissítéséről, az biztos, hogy Brudermüller személyében határozott vezető kerül az igazgatói székbe. A szakember igyekezett kihangsúlyozni, hogy a vállalatot természetesen, „evolucionálisan” fejlesztik majd tovább.

Brudermüller szót ejtett az USA és Kína közti kereskedelmi feszültségekről is: bár a BASF-et nem érinti komolyabban, a verbális harc mindenképp aggályos.

Vegyipari vállalatként a BASF, mely világszerte 112 ezer főt foglalkoztat, a műanyagipartól a mezőgazdaságon és gyógyszeriparon át az autóiparig számos területen érdekelt. A cégcsoport 2017-ben 64,5 milliárd eurós forgalmat bonyolított.

Kiemelt Partnereink