Beszállítók A világ összes pontján találkozhatunk ceglédi félvezetőkkel

A világ összes pontján találkozhatunk ceglédi félvezetőkkel

Pardavi Mariann | 2018.10.09 08:30

A világ összes pontján találkozhatunk ceglédi félvezetőkkel

A ceglédi Infineon fontos láncszem az elektromobilitásra történő átállásban, a német vállalat ugyanis félvezetőket gyárt magyarországi telephelyén. Júniusban fejlesztettek, laborokat alakítottak ki, komfortosabbá tették a dolgozóknak a gyárat. Bodor József ügyvezetőt kérdeztük a részletekről.

– Mit gyárt pontosan az Infineon Cegléden?
– Az Infineon Technologies Cegléd Kft. Magyarország legnagyobb félvezető gyártója. A Cegléden készülő termékekkel a világ minden pontján találkozhatunk, évente mintegy 12 millió darab készül itt. Az előállított félvezető eszközök felhasználási köre szélekörű: az ipari automatizálásban, autóiparban, a hajtástechnikában, az orvostechnikai berendezésekben, az energia-előállításban, -szállításban és -elosztásban, valamint a megújuló energiaforrások területén alkalmazzák őket. Termékeink alapvetően láthatatlanok, ám életünk minden területén jelen vannak – gondoljuk végig napjainkat reggeltől estig mikor, milyen élethelyzetben találkozhatunk Infineon félvezetőkkel. Reggel az ébredést követően lámpát kapcsolunk – ahhoz, hogy áram termelődjön otthonunkban, félvezetők szükségesek. Elindulunk munkába: ki autóval, ki tömegközlekedéssel, de bármelyik opciót választjuk biztosak lehetünk benne, hogy Infineon félvezetők segítik a közlekedésünket.

– Említette a közlekedésben betöltött fontos szerepet. Mennyire jelentős a vállalatnál az autóipari szegmens?
– A vállalat a világpiacon vezető szerepet tölt be az autóipari félvezetők gyártásában. Egy hagyományos gépjárműben mintegy 30 Infineon félvezető található. Egy elektromos autóban, önvezető autóban ennek a két-háromszorosa. 10 elektromos autóból 8 tartalmaz Infineon félvezetőket. A Magyarországon gyártott gépjárművek – akár karosszéria-, akár komfort- vagy hajtástechnikák elektromos részegységei – bizton tartalmaznak Infineon félvezetőket.

Cegléden 1200-an dolgoznak az Infineon kötelékében

– Júniusban átadták Cegléden az új központi épületet, 5,2 milliárd eurót költöttek a projektre. Mi indokolta a bővítést?
– A térség egyik legnagyobb munkáltatójaként több mint 1200 munkatársat foglalkoztat a vállalat. Az új épületben 2000 négyzetméter hasznos területen 100 korszerű irodai munkahely mellett megbízhatóságvizsgálati, hibaelemző, és fejlesztést támogató laboratóriumokat, valamint a környéken egyedülálló módon melegkonyhát és kantint alakítottunk ki. Az elmúlt években az Infineon Magyarországon jelentős növekedésen ment keresztül. Világpiaci szinten az energiahatékonyság térnyerésével egyre nagyobb az igény az itt gyártott félvezetők iránt – ez a trend az előrejelzések alapján tovább folytatódik, sőt növekszik. Ezt a fejlődést megfelelő szakmai háttér nélkül nem lehetett volna elérni. A megnövekedett igényekkel az infrastruktúra fejlesztése is szükségszerűvé vált. Az új épület egyértelműen ezt a fejlődést szolgálja. Ami még a fejlesztés mellett szólt, hogy a munkaerőpiac jelenlegi helyzetében munkáltatóként fontos olyan értékeket felmutatni, ami egyedivé és ezáltal vonzóva teszi a munkáltatót. Büszkék vagyunk, hogy Cegléd és környékének első melegkonyhás kantinját nyithattuk meg. Külön büszkeség, hogy Magyarország vezető multinacionális munkáltatói között is versenyképesek tudunk lenni, nálunk 300 forintba kerül egy menü.

– Félezer új embert szeretnének felvenni. Milyen szakemberekre lesz szükség?
– Ahhoz, hogy a megszokott minőségben tudjuk a termékeinket legyártani a megnövekedett piaci igényeknek megfelelően, szükség van a termelésben aktívan résztvevő fizikai, valamint az ő hatékony munkájukat támogató szellemi munkavállalókra egyaránt. A biztos növekedéshez arányos, minden területet érintő fejlődésre, fejlesztésre van szükség.

– Milyen Cegléd és környéke munkaerőpiaci szempontok alapján?
– Országos szinten érezhető a munkaerőpiac átalakulása, ezt természetesen a trendeknek megfelelően mi is tapasztaljuk. Előnyünk, hogy Cegléd és vonzáskörzetében még mindig az egyik legnagyobb munkáltató vagyunk, német gyökerekkel. Ez a multinacionális háttér egyfajta biztonságot nyújt munkavállalóinknak. Cegléden és vonzáskörzetében mintegy 36 ezer ember él, ők biztos alapot jelentenek munkaerőpiaci szempontból.

– Az Infineon által gyártott félvezetők igen fontos szerepet töltenek be a elektromos autók, az önvezető járművek, a napelemek és a szélerőművek szempontjából. Mit gondol, mikor következik be az elektromos és önvezető autók aranykora?
– A fejlődés felgyorsult, egyre nagyobb az igény a hatékony energetikai megoldások iránt. Nehéz lenne találgatásokba bocsátkozni arra vonatkozóan, mikor következik be az elektromos és önvezetők autók aranykora. Ha visszagondolunk, 10-15 évvel ezelőtt az autók, telefonok nem rendelekeztek a mai alaptulajdonságaikkal. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy internetezzünk telefonon, az autókban navigáció legyen, elektromos autókkal találkozzunk. Számtalan olyan technikai vívmány létezik ma már, amit nem gondoltunk volna, hogy utat tör magának. Úgy gondolom, az elektromos autók aranykora már itt van a küszöbön. Az utcákat járva egyre több elektromos autóval és töltőállomással találkozunk.

– Miért Magyarország mellett döntött korábban az Infineon?
– A félvezetőgyártás Cegléden már közel 30 éves múltra tekint vissza – így a német gyökerekkel rendelkező Infineon egy erős tudás- és tapasztalatibázisra tudta építeni Magyarországon a saját márkáját. A ceglédi vállalt volt az egyik első magyar vállalat, amely németországi licence alapján kezdett el félvezetőket gyártani. Magyarországon jó minőségű munkaerővel tudunk dolgozni – ami egy multinacionális vállalat részére fontos érték. Az Infineon pedig nem csak szimplán alkalmazni szeretné a munkavállalóit, hanem befektetésként tekint rájuk, hiszen folyamatosan fejlődési, tanulási lehetőséget kínál a vállalat karrierút formájában.

– A bővítés során lesz szükség további beszálllítókra?
– A fejlődés értelemszerűen mindig teljes spektrumú átalakulást, kiteljesedést feltételez. Minél nagyobb egy vállalat, minél nagyobb a gyártási kapacitás annál nagyobb igény van a megfelelő stabil beszállítói körre: legyen szó alapanyagról, támogató szolgáltatásról, amelynek köre az elmúlt években is tovább bővült. Cegléden és vonzáskörzetében 76 helyi-környékbeli vállakozással állunk üzleti kapcsolatban.

– Milyen elvárásokat támasztanak a beszállítóik felé?
– Beszállítóinkkal szemben, összefoglalóan azt mondanám, a stabilitás a legfontosabb elvárás. Ez vonatkozik a termék-szolgáltatás minőségére, a vállalat rugalmasságára, határidőkre, hatékonyságra. Az együttműködésünknek is stabilnak kell lennie.

Kiemelt Partnereink