Beszállítók A jövő gyárában csak a falak, a padló és a plafon rögzített

A jövő gyárában csak a falak, a padló és a plafon rögzített

Beck András | 2019.12.05 04:14

A jövő gyárában csak a falak, a padló és a plafon rögzített

Az ember szerepe nem csökken majd drasztikusan a gyártásban, hanem átrendeződik a gyártási folyamaton belül, az előkészítés és a tervezés területére – mondta Volosinovszki Sándor, a Bosch Rexroth Kft. kereskedelmi vezetője. Az Automotive Hungary kiállításon a cég többek között egy intralogisztikai és egy kollaboratív robotot, egy hálózatba kapcsolt, kompakt hidraulikus tápegységet, megelőző karbantartási és hálózatba kapcsolt lineártechnikai megoldást állított ki.

Hirdetés

– Milyen, autóipari szempontból érdekes újdonságokkal jelentek meg az Automotive Hungary kiállításon?
– A Bosch Rexroth számos, az iparág igényeire szabott megoldással rendelkezik. Nemcsak Németországban, hanem a világ minden pontján, így Magyarországon is szoros kapcsolatot ápolunk az autógyártókkal. Az európai gyártók mellett a dél-koreai márkákkal is közeli az együttműködésünk. A kiállításra a Jövő gyára koncepciót hoztuk el. Ennek az előremutató víziónak az egyik alappillére a gépek hálózatba kapcsolása, melynek segítségével lehetővé válik többek között a távoli elérés, a valós idejű adatgyűjtés és megjelenítés, illetve a gépek egymással történő kommunikációja. A koncepció másik kulcspontja a gépek és a munkaállomások rugalmas mozgathatósága. Olyan gyártókörnyezetet kell elképzelni, ahol induktív módon táplálhatóak energiával a gépek. A gyártóberendezéseket az éppen aktuálisan gyártott termék igényei alapján kell mozgatni és átalakítani. Így ha ugyanabban a térben egy másik terméket kell előállítani, a módosítás és átrendezés könnyebbé, gyorsabbá válik. Az átrendeződő piaci működés és igények miatt a közeljövőben a gyártóknak már ezzel a flexibilitással, rugalmassággal kell rendelkezniük ahhoz, hogy képesek legyenek megfelelni az új kihívásoknak. A Bosch Rexroth Jövő gyára koncepciója ehhez kínál megfelelő megoldásokat.

– Mire gondoljunk pontosan, milyen technológiákat és megoldásokat mutattak be a kiállításon?
– Bemutattunk egy ActiveShuttle intralogisztikai robotot, ami az előkészített anyagot autonóm módon juttatja el a célhoz a gépek és a raktár közötti úton. Ehhez semmilyen felfestésre vagy rögzített nyomvonalra nincs szüksége. Az eszköz Lidar rendszerrel tájékozódik, ami azt jelenti, hogy feltérképezi a környezetét, illetve munkavégzéséhez a felügyeleti és logisztikai rendszerekből is fogad adatokat. A robot a megjelölt GPS-koordinátákra juttatja el rakományát. Új termékcsaládunk „vezetékneve” az Active, amivel érzékeltetni szeretnénk, hogy már nem egyszerű gépekről beszélünk, hanem modern, egymással kommunikáló eszközökről.

– Az ember és a gép együttműködését milyen megoldással segítik?
– Az APAS kollaboratív robottal, amely már több éve szerepel a Bosch és a Bosch Rexroth termékválasztékában. A kapacitív köpennyel ellátott ipari robotkar képes együttműködni az emberi munkaerővel, olyan módon, hogy azt nem veszélyezteti, hiszen még azelőtt megáll, hogy hozzáérnénk a felületéhez. Ez jelenleg egyedülálló megoldás a piacon. A berendezés KUKA és Fanuc alapú kivitelben érhető el. A kollaboratív robot használható arra is, hogy kiegészítse az emberi munkaerőt a monoton feladatok elvégzésében, vagy a nehéz munkadarabok mozgatását igénylő feladatokban.

– Milyen érdekessége volt még a standnak?
– Nemcsak mi, mint Bosch Rexroth állítottunk ki, hanem a Beszállítói Fejlesztési Programban részt vevő rendszerintegrátor partnereink közül hárman is bemutatkoztak standunkon. Beszállítói Programunk segítségével ezek a cégek kiemelkedő Ipar 4.0 tudásra tesznek szert, valamint saját, egyedi megoldásaik fejlesztéséhez is támogatást kapnak tőlünk.

– Mik ezek a megoldások?
– Az Auware Engineeringgel közösen egy kézi összeszerelést támogató munkaállomást mutattunk be. Szintén a Beszállítói Fejlesztési Program keretében, a mi támogatásunkkal valósított meg a Flexmont Kft. egy elektromechanikus prést, amely nyomásmérésre és monitorozásra is alkalmas a préselési folyamat során. A harmadik megoldás egy palettás szállítópálya-rendszer, melyet az Amplio Kft.-vel dolgoztunk ki. A berendezés a Rexroth klasszikus technológiáját ötvözi egy lineármotoros megoldással. A rendszer szabadon programozható és a korábbiaknál nagyobb sebességre képes, valamint olyan együttmozgások valósíthatók meg vele, amellyel speciális feladatokat lehet végrehajtani. Ha például két palettát kell szinkronban mozgatni, ez a megoldás jóval szabadabban konfigurálható, mint egy klasszikus, mechanikusan hajtott szíjas vagy láncos technológia.

– Mire számít, tíz év múlva miként nézhet ki egy átlagos gyár?
– A jövő gyára koncepció kiforrottabb lesz. Kisebb és nagyobb szériák egymás mellett készülnek majd a gyártócsarnokokban. Ehhez rugalmas gépekre lesz szükség, amelyek képesek a feladat támogatására. Elengedhetetlen lesz egy olyan környezet, amelyben indukciós betáplálásra van lehetőség és jó lefedettségű 5G technológia áll rendelkezésre. A gépek egymás között magasabb szinten kommunikálnak majd, ami óriási adatmennyiség-növekedést is eredményez. Nekünk mind vezérléstechnikai oldalon, mind mechanikus elemekben meg kell felelnünk ezeknek a kihívásoknak. Legújabb eszközeink csaknem 90 százaléka már összekapcsolhatóságon alapszik. Különböző motorokat és szenzorokat tudunk hálózatba kapcsolni. Egyre kevesebb lesz az olyan berendezés, amely csak önmagában működik, és nem kommunikál a gyártórendszer más elemeivel.

– Az ember, emberi munkaerő szerepe mennyire változik majd meg?
– A jövőben nagy variációjú gyártásra lesz szükség. Azaz a megrendelések teljesítése olyan technológiákat igényel majd, melyek képesek ehhez alkalmazkodni. Erre kínál megoldást az Active Assist szerelőállomásunk. Természetesen, egyre nagyobb mértékű lesz az automatizálás, de be kell látnunk, hogy minden folyamatot nem lehet teljesen automatizálni, vagy csak aránytalanul drágán. Az emberek feladata és felelőssége elsősorban a gyártásvezetésben jelenik majd meg. Azt kell eldöntenie, hogy az egyes gépeket milyen kombinációban alkalmazzák majd a gyártani kívánt termékhez. A kollaboratív robotok térhódítása már most érezhető trend. A monoton munkavégzést, a nehezebb munkadarabok mozgatását, vagy az egyes mérések előkészítését kollaboratív robotok veszik át az embertől.

– A kiállított megoldások közül melyik az, amely már magyarországi gyárakban is működik?
– Az ActiveAssist a hatvani Bosch gyárban, az előbb említett elektro-mechanikus szervóprés pedig a miskolciban. Az ActiveCockpit interaktív vizualizációs platform és a transzferpálya rendszerünk egyszerűbb kivitele is megtalálható már több partnerünknél.

– A jövő gyárában jóval kevesebb ember dolgozik majd?
– Az utóbbi tíz évben kirajzolódott az a trend, miszerint az emberek a különböző munkadarabok gyártásánál egyre kevésbé vannak jelen. Sok helyen megéri az automatizálás, de a kisebb szériájú, változatos munkáknál nehezebb lesz kikerülni az ember szerepét a jövőben is. Az ember szerepe nem csökken drasztikusan, egyszerűen átrendeződik a gyártási folyamaton belül.

Kiemelt Partnereink