Beszállítók A 3D technológiában komoly fejlődési lehetőségek rejlenek

A 3D technológiában komoly fejlődési lehetőségek rejlenek

Beck András | 2019.10.15 13:54

A 3D technológiában komoly fejlődési lehetőségek rejlenek

Az esetleges válságnak kevésbé kitett szektorokban akar dinamikusan bővülni a bicskei Magyarmet Finomöntöde Kft. A cég arra törekszik, hogy az autóipari kitettségük ne legyen túlzottan nagy – hangsúlyozta Budai Gergely, a társaság stratégiai igazgatója.

Hirdetés

– A Magyarmetnél az öt százalékos autóipari szerepen kívül milyen iparágaknak szállítanak, és azokat mennyire érintheti egy visszaesés?
– Szivattyú alkatrészekben nagyon erősek vagyunk, ez a teljes bevételünk csaknem egyharmadát jelenti. A víz pedig egyre fontosabb és ritkább erőforrás a klímaváltozás miatt, ezért azt gondoljuk, hogy ezt a szektort kevésbé érintheti a visszaesés. Árbevételünk 15 százaléka származik technológiai berendezésekből, 10 százaléka az általános gépgyártáshoz kötődik, míg 9 százaléka ipari armatúrákból származik. Élelmiszeripari gépgyártóknak is szállítunk alkatrészeket, emellett a vegyipar, az egészségügy, a gyógyszeripar, a gyógyászat és a petrolkémia is jelentős, de az egyéb járművek piacán, például a hajózásban és a vasúti közlekedésben és jelen vagyunk. Ezek közül a fő szektorok közül az élelmiszeripar kevésbé kitett egy válság miatti visszaesésnek. Egy jövőbeni lassulással kapcsolatban az előzetes adatok még rendkívül bizonytalanok.

– A 2008-as válság, hogyan érintette a Magyarmetet?
– Érdekes volt, hogy akkor még jobb éveket zártunk mint az azt megelőzőekben. Olyan megrendelésekhez jutottunk és olyan nagyszériás járműipari termékeket vezettünk be, amelyek nemhogy kihúzták a céget a válságból, hanem a korábbi évekhez képest a még nagyobb árbevételhez juttatták. Amikor a piacon a legtöbb cég a válság éveit élte, mi folyamatosan növekedni tudtunk.

– A debreceni BMW gyár milyen hatással lehet Magyarmetre?
– Ezt még korai megítélni, de az új autógyár számos hazai vállalatnak, autóipari beszállítónak jelenthet jó lehetőséget. Mint a BMW jelenlegi beszállítója természetesen mi is számítunk rá, hogy ebbe a folyamatba be tudunk majd kapcsolódni.

– Az autóipari szerep bővülhet a cégnél?
– Igen, de azt már a 2008-as válságnál is láttuk, hogy ebben a szektorban a visszaesés nem egy-két évig, hanem akár két és fél-három évig is eltarthat és a beszállítói láncban lévő ostorcsapás hatás miatt nagyon hirtelen is lehet. Egy kkv-t az ennyi ideig tartó visszaesés nagyon súlyosan érinthet. Ez is indokolja, hogy nem szeretnénk túlzott autóipari kitettséget cégünknek.

– Más szektorokban milyen lehetőségeket látnak?
– Folyamatosan keressük a lehetőségeket. Azzal például, hogy az Egyesült Államok csökkenteni akarja a NATO-val kapcsolatos kiadásait és a többi tagállamtól plusz hadiipari kiadásokat vár el, mi lehetőséghez juthatunk. Egész Európában hadseregfejlesztésekre lehet számítani, hiszen az elmúlt évtizedekben komoly korszerűsítések maradtak el amelyek új gyártókapacitásokat fognak igényelni. A tapasztalatunk az erősen ötvözött acélokkal értékes kompetencia ezen a területen.

A prototípus gyártás bevezetése óta robbanásszerű bevétel-növekedéssel számolhattunk évről évre – mondta Budai Gergely, a Magyarmet stratégiai igazgatója.
A prototípus gyártás bevezetése óta robbanásszerű bevétel-növekedéssel számolhattunk évről évre – mondta Budai Gergely, a Magyarmet stratégiai igazgatója.

– Az elmúlt időszakban mi volt a legnagyobb kihívás a cég számára?
– Itt a 2014-ben kezdődött rapid prototípus gyártást érdemes kiemelni. A technológia bevezetése óta, robbanásszerű bevétel-növekedéssel számolhattunk évről évre. A növekedés üteme természetesen azóta enyhén lelassult, de még mindig látványos. 2017-ben az előző évhez képest 170 százalékos növekedést mutatott fel a részleg, majd 2018-ra további 40 százalékos növekedés volt tapasztalható. Hasonló mértékű növekedésre számítunk egyébként idén is. Tavaly megvásároltuk a második ipari 3D nyomtatónkat is. Ennek a növekedésnek a kezelése az egész cég számára komoly kihívást jelent.

– Miért kezdtek 3D technológiával foglalkozni?
– Ügyvezető igazgatónk, ifj. Győri Imre egy németországi partnercégnél töltött év után tért haza ezzel a technológiával. 3D nyomtatással rendkívül bonyolult geometriai elemeket is le lehet gyártani, nemrég például DTM-versenyautóhoz készítettünk leömlőket, de spirális turbóházakat is gyártottunk már. Ezeket a hagyományos szerszámos technológiával szinte lehetetlen elkészíteni.

– Hányan dolgoznak a cégnél?
– Összesen 239 munkatársunk van, kilencven százalékuk Bicskén, tíz százalékuk pedig a tavaly megnyitott új üzemünkben, Sárbogárdon dolgozik. A fejlesztés, a mérnökség és az adminisztráció Bicskén van, Sárbogárdon egyelőre csak utómunkálatok folynak, illetve az ahhoz kapcsolódó minőség-ellenőrzések.

– Milyen fejlesztéseket terveznek?
– Igyekszünk minden olyan folyamatlépést fejleszteni és automatizálni, amit lehet. Ilyen például az a nagyszabású projekt, ami épp előkészítés alatt van, melynek során a héjképző üzembe a meglévők mellé egy új robotot telepítünk, illetve összekötjük a konvejor pályákat. Az egészet egy újonnan kifejlesztett szoftver irányítja majd úgy, hogy a viaszbokrok összeállításától a kerámiahéj zárórétegének elkészültéig emberi beavatkozás nélkül tudjon menni a folyamat. Ezzel hatékonyabban tudjuk majd szervezni a gyártást, ezáltal gyorsabb lehet a folyamat. Az itt kiváltott élőmunkaerőt pedig át tudjuk helyezni olyan területekre, ahol elengedhetetlen a megléte. A fejlesztéseink egyébként kétirányúak, hiszen a prototípusgyártás mellett ugyanúgy van igény a hagyományos technológiára is. A modern fejlesztéseket is figyeljük, főleg az additív technológiákat. Nemsokára a 3D fémnyomtatás is piaci áron és minőségben elérhető lesz, ami az egyedi és kis szériás öntés komoly alternatívája lehet.

– Az alumínium szerszámgyártás integrálása a Magyarmet tevékenységébe logikus lépés lenne?
– Nem feltétlenül. Azért is dolgozunk külső partnerrel, mert nem egyenletes ütemben érkeznek az új termék-megrendelések, amelyekhez szerszámot kell gyártani. Egy ilyen üzemrészt nem tudnánk folyamatosan teljes kapacitással kihasználni.

– Milyen a Magyarmetnél a munkaerőpiaci helyzet?
– Ez régiónként változik. A sárbogárdi üzemünket is az ottani kedvezőbb munkaerőpiaci helyzet miatt indítottuk el. Nagyban függ attól is, hogy milyen munkakörre keresünk kollégákat, nehéz fizikai munkára sokkal nehezebb embert találni. Az öntészeti munka hátránya és szépsége is egyben, hogy nem csak nehéz fizikai munkáról van szó, hanem komoly szakértelmet és tudást is igényel. Ezért nekünk kiemelt feladatunk, hogy munkavállalóink szakmai képzését saját és speciálisan a precíziós öntés igényei szerint biztosítani tudjuk.

– A sárbogárdi tervek mennyire váltak valóra?
– Egyelőre beváltak az elképzelések, van szabad munkaerő a térségben, a Magyarmetnek pedig jó híre van a környékbeliek körében. Első lépésben a könnyű fizikai munkát igénylő feladatokat szerveztük ki ide, de látjuk, hogy van tere a bővülésnek. Jelenleg az öntvények utómunkálatai zajlanak az új üzemben, de a közeljövőben további technológiai fázisokat is tervezünk idetelepíteni.

Kiemelt Partnereink