Beszállítók 30 milliárdnyi beruházást hoznak hazánkba japán autóipari vállalatok?

30 milliárdnyi beruházást hoznak hazánkba japán autóipari vállalatok?

MTI/autopro.hu | 2015.03.04 09:30

30 milliárdnyi beruházást hoznak hazánkba japán autóipari vállalatok?

Egyre népszerűbb kormányzati kommunikációs stratégia, hogy be is jelentenek valamit, közben mégsem. Most Magyar Levente államtitkár lebbentgetett fátylat a keleti végeken.

A közelmúltban merült fel a hír, hogy három amerikai cég összesen bő 4 milliárd forintos fejlesztést hozna hazánkba. Bár egyik céget sem nevezte meg az amerikai nagykövet, hamar kiderítettük, hogy a GM és vélhetően a Harman képviseli a járműipari szektort. Azóta a GM és a kormány be is jelentette a szentgotthárdi oktatási központ építését célzó beruházást. Korábban Szijjártó Péter tett hasonló célzást dél-koreai útján a Woory Industries komáromi leendő fejlesztésével kapcsolatban - azóta nagy a csend a témában.

A hagyományt Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár folytatta, aki március elején Japánban folytatott üzleti tárgyalásokat. A politikus annyit árult el, hogy egy japán autóipari vállalat 20 milliárd forintnyi fejlesztést hozhat hazánkba. Az MTI szerint egy japán cég 50 millió eurós (15,25 milliárd forintos) beruházást és kétszáz munkahely létrehozását tervezi a közeljövőben Magyarországon - és mivel az államtitkár az alábbi videóban két vállalat hasonló nagyságrendű lépését említi, az 5 milliárdos "rés" miatt alighanem ez tényleg két különböző projekt.

Magyar Levente üzenete Japánból

Magyar Levente hozzátette, az Esztergomban működő Diamond Electric nevű, főként járműmotoroknál hasznosított gyújtótekercset gyártó vállalat ugyancsak millió eurós nagyságrendű fejlesztésbe kezd a következő években - úgy tűnik, ők a harmadik főszereplői a történetnek.

Az államtitkár közölte: az elmúlt két évben mintegy egymilliárd euró értékben fektettek be és közel négyezer munkahelyet hoztak létre Magyarországon japán vállalatok.

Az államtitkár március 2-án Kiucsi Minoru japán külügyminiszter-helyettessel és Szaiki Naokóval, a japán külügyminisztérium külgazdaságért felelős főigazgatójával tekintette át a kétoldalú kapcsolatokat.

Kiemelt Partnereink