Beszállítók 3,5 milliárd forintból hoz hazánkba porkohászati technológiát az Ames

3,5 milliárd forintból hoz hazánkba porkohászati technológiát az Ames

MTI | 2017.11.16 10:28

3,5 milliárd forintból hoz hazánkba porkohászati technológiát az Ames

Új, 6000 négyzetméteres gyártóegység építésébe kezdett Szentgotthárdon az autóipari alkatrészeket gyártó Ames Hungaria Kft., ahova Magyarországon elsőként telepítenek porkohászati technológiát.

A 3,5 milliárd forintos beruházással bővül a szentgotthárdi gyártóüzem kapacitása, amivel 75 új munkahelyet hoznak létre. A fejlesztést a kormány 349 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette. Magyarországi üzemüket 2014 nyarán nyitották meg Szentgotthárdon, ahol mechanikus megmunkálást végeznek a Spanyolországból érkező félkész termékeken, az új gyáregységükbe teljes porkohászati folyamatot, modern technológiát telepítenek. Az épülő új gyáregységbe már teljes porkohászati folyamatot telepítenek, meghonosítva ezzel egy modern, Magyarországon még kevésbé ismert technológiát.

Az Ames vállalat az acél és fémgyártás területén Spanyolország legnagyobb vállalata, az Európai Unióban a negyedik a porkohászat területén. Négy országban - Spanyolországban, Magyarországon, Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban rendelkeznek termelői kapacitással. A bővítés után a szentgotthárdi gyár lesz az Ames legnagyobb termelő egysége. A vállalat nagy autóipari vállalatok beszállítója, ezért az itt gyártott fém- és acélipari termékek iránt jelentős piaci érdeklődés lesz.

Cesar Molins, az Ames Hungaria Kft. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy lehetőséget látnak piacuk növekedésére, ezért bővítik a szentgotthárdi gyárukat, és hozzák létre a legnagyobb termelő egységüket. A szentgotthárdi gyár termékeinek mintegy 90 százaléka exportra kerül.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a magyar-spanyol gazdasági kapcsolatokról szólva hangsúlyozta, hogy Spanyolország Magyarország 13. legjelentősebb kereskedelmi partnere és 18. helyen áll a befektetők között. A Magyarországon lévő mintegy 300 spanyol vállalat 4000 embernek ad munkát

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2016-os üzleti évben az Ames Hungaria Kft.-nek több mint 363,5 millió forint volt a nettó árbevétele, ez több mint 170,7 millió forinttal haladta meg a cég előző évi árbevételét. Az Ames Hungaria Kft. a tavalyi üzleti évet 12,8 millió forint veszteséggel zárta, szemben az előző évvel, amikor 51,04 millió forint nyereségre tett szert. Az átlagos foglalkoztatotti létszám tavaly 31 volt.

Az 1951-ben, spanyol tőkével alakult, családi tulajdonban lévő vállalat szinterezett fém alkatrészek gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Rendkívül stabil, kiegyensúlyozott működésének egyik alapja, hogy belső kutatás-fejlesztési részleget működtet, valamint a termeléshez szükséges gépek is saját gyártásban készülnek, ezen kívül az értékesítésük is igen kiegyensúlyozott. Ügyfeleik között megtalálható a Black&Decker, a Bosch, a Ford és az IBM is, de megrendeléseik 90 százaléka az autóiparból érkezik.

(A nyitóképen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Cesar Molins, az Ames Hungaria Kft. vezérigazgatója a cég beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a HIPA fővárosi székházában.

Kiemelt Partnereink