Beszállítók 1,5 milliárdos svájci fejlesztés Kecskeméten

1,5 milliárdos svájci fejlesztés Kecskeméten

MTI | 2015.06.11 10:50

1,5 milliárdos svájci fejlesztés Kecskeméten

A gépipari és elektronikai alkatrészeket gyártó Phoenix-Mecano kutatás-fejlesztési beruházást hajtott végre hazánkban, ehhez külön leányvállalatot is alapított az anyacég Phoenix Mecano Kecskemét Research & Development Kft. néven.

– Magyarország Svájc hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere, svájci cégek eddig több mint 2 milliárd eurót fektettek be Magyarországon – mondta Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete június 10-én Kecskeméten, a Phoenix-Mecano Kecskemét Kft. másfél milliárd forintos beruházásának zárórendezvényén.

A nagykövet hangsúlyozta: megközelítőleg 39 ezer munkavállalót alkalmaznak a svájci cégek leányvállalatai Magyarországon, amelyek közül a legnagyobb a mintegy ezer munkavállalót alkalmazó Phoenix Mecano Kecskemét Kft.

(MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Benedikt A. Goldkamp, a Phoenix Mecano AG vezérigazgatója kiemelte, hogy a kedvező magyarországi lehetőségeket kihasználva Kecskemétet választották ki arra, hogy kialakítsanak egy olyan társaságot, amely csak fejlesztéssel foglalkozik. Hangsúlyozta: európai összehasonlításban a Magyarországon előállított termékek ára nagyon versenyképes.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere szerint a város partnerként tekint a svájci leányvállalatra, amelynek a javaslatát elfogadva kezdték meg az iparűzési adó csökkentését. Hat milliárd forint maradt a kecskeméti vállalatoknál azóta, hogy a város csökkentette az iparűzési adót – tette hozzá.

A kecskeméti leányvállalat a Phoenix Mecano cégcsoport tagja, tulajdonosa 100 százalékban a svájci székhelyű Phoenix Mecano AG. A cégcsoport világszerte több gyártóbázissal rendelkezik, az egész világot átfogó értékesítési hálózatot működtet. A vállalat 2013-ban átadott új logisztikai központjából történik a kecskeméti, a romániai illetve a távol-keleti gyárakban előállított termékek kiszállítása az európai ügyfelek részére.

Az ezer főt foglalkoztató kecskeméti leányvállalat árbevétele 2013-ban meghaladta a 135 millió eurót. Az eddigi beruházások összege megközelíti a 72 millió eurót.

Kiemelt Partnereink