Best Practice B-Mark: jelölni csak pontosan, szépen – és tartósan (x)

B-Mark: jelölni csak pontosan, szépen – és tartósan (x)

autopro.hu | 2014.04.10 09:30

B-Mark: jelölni csak pontosan, szépen – és tartósan (x)

A jelöléstechnikai berendezéseket forgalmazó és szervizelő B-Mark fejlődése töretlen, kisebb hullámvölgy persze volt a válság éveiben, de inkább eltolva és kisimítva az iparági kilengéseket. 2010-ben lépték át a 200 millió forintot, ebben az esztendőben félmilliárdos árbevétel a cél a KBA-Metronic és a Telesis partnereként dolgozó társaságnál, amelynek ügyfele szinte az összes neves hazai autóipari beszállító, illetve gyár.

– Cégünk 2004-ben alakult főleg jelöléstechnikai berendezések forgalmazására, komplett jelölés- és azonosítás-technikai programok megvalósítására. A rendszerekkel igyekszünk teljes körű megoldást szállítani minden jelöléstechnikai feladatra, legyen az autóipar, elektronika, élelmiszeripar, fémmegmunkálás, kábelgyártás és konfekcionálás, műanyag-, gyógyszer- és nyomdaipar – mondja Bakó László, a szegedi központú B-Mark ügyvezető igazgatója. A felsorolás elején nem véletlenül szerepel az autóipar, árbevételük 70 százaléka ezen a területen, illetve a hozzá szorosan kapcsolódó beszállítóiparban realizálódik.

Az uniós termékazonosítási jelölések bevezetése folyamatos kihívást és persze feladatot jelent a B-Marknak. Szigorodnak a szabványok, egyre fontosabb az egyedi azonosítás, a termékek, alkatrészek jelölése és visszakereshetősége. Az élelmiszer- és gyógyszeriparban a szavatossági időnek kitüntetett szerepe van, de az autóipar is nagyon régen túljutott már azon, hogy csak motor- és alvázszám volt az egyedi azonosító. Egyre több részegységen, műanyag- és fémalkatrészen ott vannak már a maradandó jelelölések a – például Data Matrix és egyéb – kódok, amelyek nem csak a visszakereshetőséget segítik, de ma már az egyre inkább automatizálódó gyártás folyamán is szerepet kapnak azáltal, hogy szemre két egyforma darabot ne lehessen rossz helyre beépíteni.

Ipari jelölőberendezéseket gyártanak, forgalmaznak, adnak bérbe, és szervizelnek az egész ország területén, sőt néhány éve már Romániában is. Ezen túlmenően saját gépparkjukkal bérmunkát is vállalnak. Ottjártunkkor például hat doboz jelölt csatlakozóba botlottunk, ügyfelüknek egyszerűen nem éri meg saját gépet venni, inkább kéthavonta, negyedévente megbízza a B-Markot egy-egy nagyobb mennyiségű alkatrész jelölésére.

Tesztelésre is szívesen adnak ki gépeket, hogy a potenciális vevő ipari környezetben szerezzen tapasztalatot a jelölőberendezések működéséről és ezek után válasszon, és rendelje meg a gépet a B-Mark óriási választékából. Ha kell, kisebb, de annál felszereltebb szegedi bemutatótermükben is prezentálják a berendezések működését, ami ugyancsak segíti a beszerzői döntést. A társaság elsősorban az Európában legnagyobbnak számító német KBA-Metronic és a pontgravírozásban világelső amerikai Telesis ipari jelölő berendezéseit forgalmazza, ipari tintasugaras feliratozókat, lézer jelölő berendezéseket, PinStamp és TeleScribe ipari pont- és véső gravírozókat, termoszalagos felülnyomókat stb.

A főbb termékkörök részletesebben:

  • KBA-Metronic AlphaJet ipari tintasugaras, ttPrint és HPDPrint termoszalagos feliratozók, ezek kellékanyagai, klisék, számbetétek, termoszalagok.
  • Telesis pontgravírozó és véső-gravírozó berendezések fém alkatrészek, termékek maradandó jelölésére, feliratozására, valamint lézer jelölő berendezések különböző ipari területekre.
  • UBS Aplink nagy felbontású ipari karton feliratozók, APL Print and Apply címke nyomtató és felrakó rendszerek dobozok és palettára csomagolt termékek jelölésére.
  • Gravostar pont- és vésőgravírozó szerszámok CNC megmunkáló központokba.
  • Engraflexx sorjázó szerszámok

A felsorolt berendezések teljes körű szervizét is ellátják képzett szakemberekkel és a fejlett műszaki, valamint logisztikai háttérrel. Forgalmaznak továbbá címkenyomtatókat és kellékanyagaikat, különböző alapú „nyomatlan” és többszínnyomású öntapadó címkéket, Data Matrix Kód és vonalkód olvasókat. Természetesen a kínált termékek és ezekből kialakított rendszerek telepítését és beüzemelését is vállalja a B-Mark.

A legkisebb is számít!

Ebben az iparágban is fontos a környezettudatosság, még akkor is, ha nem tonnaszámra használják például a jelölőfestéket. Igyekeznek egyre kevésbé terhelni a környezetet, ezért gépeik aktív higítóvisszanyerő rendszerrel vannak ellátva, s valóban csak egészen minimális káros anyagot juttatnak ki környezetükbe.

Az is magától értetődő, hogy kiváló szervizhátterüknek köszönhetően, a berendezésekre műszakszámtól függetlenül 12 hónap garanciát vállalnak, ami megfelelő alkatrészek és kellékanyagok használata estén érvényes. Ezen túlmenően természetesen lehetőség van tintasugaras, gravírozó és lézer feliratozó berendezések esetében a 24 hónapos garancia biztosítására is.

Munkájuk szerteágazó, s meglehetősen gyakori az is, hogy egy nyugaton szétszedett gyártósort Magyarországon újra összerak valamelyik világmárka autógyártó, vagy annak beszállító, s ilyenkor – bár a sornak külső szemmel csak kis része a jelölés – a B-Mark szakemberei is szerepet kapnak. – Kevesen gondolnák, milyen szűk keresztmetszet is tud lenni a jelölés, talán nem is olyan látványos a munkánk, de nélkülözhetetlen – mondja az ügyvezető, aki hozzáteszi, hogy egy leszerelésre váró gépsor az utolsó hetekben hónapokban talán nem kapja meg az illendő törődést, a festék is könnyen beszáradhat, és ilyenkor jól jön a tapasztalat.

Üzleti partnereivel kapcsolatban nem túl bőbeszédű a B-Mark, miközben nagyon is büszke lehet referenciáira. Üzemlátogatásunk előtt nem sokkal szállítottak lézer jelölőberendezéseket a Linamarnak – az orosházival és a békéscsabaival is nagyon régi már a kapcsolatuk. De bent vannak a Knorr-Bremsénél, a Csaba Metálnál éppen úgy, mint a könnyűfémöntésben nagy nevű győri Nemaknál vagy az oroszlányi Wescastnál. De közvetlenül vagy közvetve ott vannak mindegyik magyar autógyárban, vagy éppen az Opelnél, Szentgotthárdon. És ami érdekes, nagyon sok helyen dolgozik úgy gépük, hogy ők csak akkor tudják meg, ha szervizt kérnek, vagy javításra szorul.

– A B-Mark fejlődése gyakorlatilag töretlen, nem volt igazán gyenge évünk – mondja az ügyvezető, kisebb hullámvölgy persze bennünket is elért a válság éveiben, de eltolva és némileg kisimítva az autóipari és beszállítói kilengéseket. Jellemzően évi 25-30 százalékkal sikerül növelni a B-Mark árbevételét, 2010-ben lépték át a 200 millió forintot, ebben az esztendőben félmilliárd a cél. Romániai cégük árbevétele ennek körülbelül egyharmada, de ott is folyamatos a növekedés. Nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a román Leonival, ott is működik jó néhány demógépük, de más mértékadó autóipari beszállítóknál is erősödik a jelenlétük. A B-Mark bizakodva tekint a jövőbe, s erre meg is van minden oka a szakmában egyre ismertebb és elismertebb vállalkozásnak.

Év disztribútora

Óriási megtiszteltetés érte a közelmúltban a szegedi központú B-Markot: a Telesis a 2013-as év disztribútorának választotta a világcég léptékéhez képest morzsányi céget. Nem az abszolút árbevételnek, hanem növekedésük dinamizmusának köszönhető az elismerés, amelyre a szakma is felkapta a fejét.

Kiemelt Partnereink