Best Practice Aki ragaszkodik a minőséghez, itt jó helyen jár

Aki ragaszkodik a minőséghez, itt jó helyen jár

Gégény István | 2013.12.09 10:24

Aki ragaszkodik a minőséghez, itt jó helyen jár

A méréstechnika speciális szaktudást és rendkívül precíz berendezéseket igényel – a Borsodi Műhely mindkét tekintetben felkészülten áll partnerei rendelkezésére.

Szinte minden járműipari vállalatnál alkalmaznak különböző mérőeszközöket, amelyeket rendszeresen, a helyi ISO rendszer alapján meghatározott időközönként validáltatni, kalibráltatni kell. Vagyis a nemzeti etalonhoz kell hasonlítani mindegyikőjüket, amit pedig az úgynevezett ősmétertől származtatnak a szakemberek. Kevés olyan hely van az országban, ahol ilyen tevékenységet végeznek, hiszen mikron pontos mérőgépek és magasszintű szakértelem szükséges hozzá.

Lascsik Zsolt, a Borsodi Műhely Kft. minőségügyi területének vezetője

A győri ipari parkban működő Borsodi Műhely az egyre növekvő igények miatt piaci lehetőséget látott a bérmérésben, és 2008-ban önálló csoportot hozott létre, amely a saját maguk által gyártott alkatrészek mellett külső megrendelők kalibrálási igényeit is teljesíti. Amint Lascsik Zsolt minőségügyi vezetőtől megtudtuk, kezdetben két darab olyan háromdimenziós mérőgépet szereztek be, amelyek 1000x1000x800 milliméter tartományban képesek mérést végezni. Emellett rendelkezésükre áll egy kétdimenziós magasságmérő 800 milliméteres tartománnyal, illetve további kézi mérőeszközök. Egy akkreditált hosszmérőlabort is kialakítottak, amelyben egy 100 milliméteres tartományú Abbe-féle hosszmérő és egy mérőhasáb komparátor található.

Ilyen dedikált mérőszobával ritkán találkozhatnak olvasóink, hiszen csak az erre feljogosított személyek léphetnek be a szigorúan temperált, állandóan 20 Celsius fokon tartott helyiségbe. Még számítógép sem vihető be ebbe a mérőszobába. A kalibrálás megkezdése előtt 24 órát kell a laborban állniuk a mérőeszközöknek, s az egyetlen bent tartózkodó munkatárs speciális szövetkesztyűben végzi el a mérést.

Szintén 2008-ban alakítottak ki ugyanezen a telephelyen egy anyagvizsgálati laboratóriumot, ahol keménységet, felületi érdességet mérnek, valamint kéregvastagság-vizsgálatot is végeznek.

A minőségügyi vezető mérési referenciaként elsőként egy neves autógyár orsóalkatrészeit említi, amelyek esetében a dimenzionális értékeknél 1-2 mikron a tűréshatár. Egy futóműveket, víz- és olajhűtőket gyártó, nagy multú amerikai cég időszakos alaktrészminősítés mellett itt vizsgáltatja be az úgynevezett első mintákat, míg egy autóipari nyáklapokat gyártó osztrák elektronikai vállalat hasonló első mintás bevizsgálási igényei miatt új, komplex optikai mérőgépet szerzett be a Borsodi Műhely. A speciális gép tapintással és kamerával egyaránt képes mérni 500x400x250 milliméter tarttományban. Érdekesség, hogy ennél a berendezésnél gránit helyett üveglap a munkaasztal. Ugyancsak első mintákat vizsgáltat be Győrben egy neves elektronikai leányvállalat, akik központi vezérlőegységeket gyártanak.

A 2011-ben beüzemelt kontúrmérőgépet ugyancsak vevői igény alapján szerezték be, egy légiipari cég megrendelése nyomán. Ebben az esetben 100 százalékos vizsgálatot kell végeznie a minőségellenőröknek, vagyis minden alkatrészt egyenként meg kell mérniük. Ezzel a géppel menetek, menetemelkedések minősítésére is lehetőség nyílik.

Kevés olyan vállalkozást találni az országban, amely ennyire komplex minőségbiztosítási szolgáltatást nyújt: a Borsodi Műhely által felkínált lehetőségek a gépipar igényeinek 90 százalékát lefedik. Ráadásul egyedi eszközök minősítését is el tudják végezni. – Olyan rajzot még nem tudtak letenni elénk a megrendelők, amit ne lettünk volna képesek értelmezni – érzékelteti felkészültségüket, rugalmasságukat Lascsik Zsolt. A mérőeszközöket akár a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalban is kalibráltathatná bármely cég, ám akinek a precizitás mellett az időfaktor is fontos, annak érdemesebb a győri vállalkozást választania. A számok alapján látható, hogy egyre több cég ismeri fel az ebből fakadó előnyöket, hiszen 2008 óta évente 50-60 százalékkal növekednek a Borsodi Műhely bérmérési megrendelései.

Két műszakban hat kolléga dolgozik a területen, akik szombaton is fogadják a megrendeléseket. Így, ha pénteken délután valamilyen probléma miatt megáll egy gyártósor, hétfő reggelre már ott lehet a megrendelő asztalán a mérési eredmény.

A győri vállalkozás a magyar mellett jelenleg német és angol nyelven tud mérési jegyzőkönyvet kiállítani – a tapasztalat szerint az utóbbira van leginkább igény. A Borsodi Műhely megrendeléseinek bővülése összefügg a járműipari beszállítók igényességének növekedésével. Aki ragaszkodik a minőséghez, itt jó helyen jár. Erre utal, hogy akad olyan beszállító, akit ezekkel a szavakkal küldött megrendelője a Borsodi Műhelyhez: „elhiszem, amit ők mérnek”.

Kiemelt Partnereink