Best Practice Munkadarab megfogás belülről?

Munkadarab megfogás belülről?

Csonka Szabolcs értékesítési vezető Gimex-Hidraulika Kft. | 2017.10.18 06:10

Munkadarab megfogás belülről?

A fogaskerékgyártás folyamatos kihívást jelent a szakemberek számára. Nehéz megtalálni a megfelelő szorítóeszközt, különösen a széles termékpaletta és a kisebb megfogandó átmérők miatt. A beszerzésen túl további problémát jelent az eszköz elhasználódása, vagy a forgács általi meghibásodás.

Hirdetés

Az alkatrész gyártók számára a termelékenység növelésén túl elsődleges szempont a szerszámok minél hosszabb élettartamának megőrzése. Ennek érdekében folyamatosan keresik az egyre költséghatékonyabb megoldásokat. Különösen érdekes lehet ez a fogaskerékgyártás területén, ahol szokatlanul kis átmérőket is meg kell tudni fogni.

Ismerős a probléma? Megtalálta a megfelelő befogót, ám annak élettartama koránt sem volt kielégítő. Forgács általi meghibásodás vagy elhasználódás miatt új befogót kellett beszerezni, mert a korábbi nem volt javítható. Megoldás lehet a német HAINBUCH MANDO G211 típusú új, szorítótüskés megfogó egysége. Ezen megfogók egyik központi eleme a szabványos vulkanizált szorítótüske, mely hosszabb élettartammal bír, mint rugóacél társai.

Egy hagyományos rugóacél szorítótüske rugókeménységűre van edzve, ezért lágy és „meg kell hajoljon”, hogy megfogja a munkadarabot. Forgácsra érzékeny, hamarabb „eltörik” illetve elkopik. Ezzel szemben a rendkívül kopásálló króm-nikkel-acél HRC 62 keménységű HAINBUCH szorítótüskék igen kemények, kopásállóak és merevek.

A szorítótüskék szennyeződés és hűtőfolyadék álló vulkanizálása csillapítja a vibrációt, amely a szerszámok élettartamát is tovább növeli. Továbbá teljes felületét egy felfogásban köszörülik készre, így szavatolható a legmagasabb körfutási pontosság (<0,01)

A hosszabb élettartam mellett költségcsökkentő tényező még, hogy ezek a vulkanizált szorítótüskék felújíthatóak.

A HAINBUCH korábbi MANDO szériáihoz hasonlóan, a G211 esetében is előtérbe kerül a biztonság. Három különböző szinten lehet munkadarab-ütközőt felszerelni a megfogó testre és öblítő furatok garantálják a folyamatbiztonságot. A szorítótüske radiális tágulása mellett axiális mozgással biztosítja a munkadarab ütköző felületre történő húzását, amely plusz stabilitást ad a megfogásnak. Nagyobb forgácsolási paraméterek mellett gyorsabb megmunkálási folyamatot biztosít.

A megfogó szabványos szorítótüskéivel ø20-120mm tartomány között csak öt tüskeméret mellet, 600 1/min fordulatig megoldható a fogaskerekek stabil szorítása. Merev és karcsú felépítése optimális szerszámkivezetési kontúrral ideális a lefejtő maráshoz, de használható fogazásra vagy fogaskerék köszörülésre is.

Nem csak maga a szorítótüske, de a hozzá tartozó működtető elemek is szabvány szerintiek. Vezérlés tekintetében megkülönböztetünk mechanikus kézi vagy hidraulikus kivitelt, de egyedi, gépspecifikus csatlakozással is szerelhető. Szinte minden feladat más és más, de a HAINBUCH megoldást tud kínálni mindre, hiszen az alap egységek és a kiegészítő elemek mellett számos egyedi megoldással és több évtizedes tapasztalattal rendelkezik. Tekintse meg a MANDO széria további tagjait röviden:

Kiemelt Partnereink