Archív Büntető vámot vetne ki a Huaweire Brüsszel

Büntető vámot vetne ki a Huaweire Brüsszel

MTI | 2013.05.15 11:05

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy büntető vámot vet ki Kína két vezető távközlési berendezésgyártójára, a Magyarországon is nagy erőkkel jelen lévő Huaweire és a ZTE cégre a vállalatok illegális állami támogatására hivatkozva.

Az ügyet jól ismerő brüsszeli források szerint az Európai Bizottság hivatalos formában is figyelmeztetést küld erről Kínának.

A hírforrás szerint a kereskedelemért felelős európai biztos, Karel de Gucht valószínűleg már szerdán megkapja a felhatalmazást a bizottságtól a levél elküldésére.

Az újabban az autóipar felé nyitó Huawei a világ második legnagyobb távközlési berendezésgyártója az Ericsson után, a ZTE az ötödik, mindkét cég azt állítja, hogy tevékenységük mindenben megfelel a nemzetközi kereskedelmi előírásoknak.
A brüsszeli döntés újabb lépés az unió második legnagyobb kereskedelmi partnerétől dömpingáron beérkező termékek elleni védekezésben, júniustól például a kínai napelemekre fognak vámot kivetni.

A Huawei és a ZTE az uniós távközlési berendezés piac közel negyedét uralja, és ez a bizottság megítélése szerint nemcsak az uniós cégeknek okoz gondot, hanem biztonsági szempontból is problémás lehet.

A Huawei Technologies - amellyel áprilisban kötött stratégia megállapodást a magyar kormány - 2005-től van jelen Magyarországon. A vállalat Pécsett és Komáromban egész Európát ellátó összeszerelő központot, Biatorbágyon és Üllőn pedig szintén európai hatáskörű logisztikai központot üzemeltet, amelyek export-import volumene 1-1,5 milliárd dollár.

Kiemelt Partnereink