Szolgáltatók Az amerikaiak szerint Magyarország a világon a nyolcadik legvonzóbb befektetési helyszín

Az amerikaiak szerint Magyarország a világon a nyolcadik legvonzóbb befektetési helyszín

autopro.hu/Sz.F. | 2018.05.11 16:02

Az amerikaiak szerint Magyarország a világon a nyolcadik legvonzóbb befektetési helyszín

A befektetési témákra szakosodott Site Selection Global Best to Invest 2018 jelentése alapján Magyarország a világ 10 legjobb befektetési célországa között, régiós szinten pedig két kategóriában is első helyen szerepel.

Hirdetés

Az amerikai Conway működőtőke-befektetési tanácsadó vállalat szaklapja, a Site Selection az Amerikai Egyesült Államok egyik legolvasottabb befektetésekkel, beruházási helyszín kiválasztással és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó médiuma. A magazint 60 éve adják ki, olvasói összesen átlagosan havonta 130 darab, 12 milliárd USD értékű befektetési projektben működnek közre.

Az évente publikált Global Best To Invest felmérés hátterét a Conway tanácsadó cég külföldi befektetésekre vonatkozó saját adatbázisa adja, valamint figyelembe veszi egyes nemzetközi versenyképességi ragsorok alakulását is. A beruházások esetében azon projekteket számítja be, amelyek legalább 1 millió USD működőtőkét jelentenek, 20 munkahelyet teremtenek vagy 1900 négyzetméter új működési területet igényelnek.

A május elején megjelent, 2017-es adatokat feldolgozó összeállításban hazánk kiemelkedő sikert elérve, három top 10-es listán is megjelenik. A fenti komplex szempontrendszer alapján Magyarország lett a kelet-európai és közép-ázsiai régió legvonzóbb befektetési célországa, valamint az egy főre jutó befektetési volumen tekintetében is hazánk végzett az első helyen.

A régiós sikereken felül a befektetési projektek számát tekintve Magyarország a világranglistán 8. helyet szerzett, így globálisan a 10 legjobb befektetési célország között szerepel, olyan országok mellett, mint Kína, Németország vagy az Egyesült Királyság.

A felmérés a lokációk mellett vizsgálta a nemzeti és regionális szinten működő befektetési ügynökségeket (IPAs) is. A több mint 1000 nemzetközi tanácsadó bevonásával készült felmérés alapján, egy befektetési szakemberekből és a Site Selection munkatársaiból álló szakmai grémium a Nemzeti Befektetési Ügynökséget, a HIPA-t díjazta a Kelet-Európa és Közép-Ázsia legjobb befektetési ügynöksége címmel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó ügynökség a működőtőke befektetések terén elért eredményei, az ügyfeleinek nyújtott szolgáltatások minősége és komplexitása, munkatársainak szak – és nyelvtudása, valamint ügyfélbarát hozzáállása és az országban jelenlévő befektetők visszajelzései alapján nyerte el a díjat. A díjátadásra a The World Forum for FDI rendezvény keretein belül, 2018 júniusában kerül sor Liverpoolban.

Kiemelt Partnereink