Elemzések Ez történt az 51. héten a járműiparban

Ez történt az 51. héten a járműiparban

Biró Csongor | 2015.12.21 13:57

Ez történt az 51. héten a járműiparban

Nem lazsáltak az év utolsó előtti hetében a hazai autógyártók és járműipari beszállítók, sőt, a kormánynak is maradt ágazati bejelentése december végére.

Hirdetés

Gyártók

Új beruházás a kecskeméti Mercedesnél: 15 millió eurós beruházással új logisztikai koncepciót valósít meg, amelynek keretében jelentősen bővül az üzem logisztikai csarnoka és megújul a gyártósorok alkatrészellátása. Négy szakmába kaptak betekintést a pályaválasztás előtt álló és az autóipar iránt érdeklődő általános iskolás lányok a múlt héten a Mercedes-Benz Oktatási Központ nyílt napján Heliporton. A kecskeméti autógyár a németországi tapasztalatoknak megfelelően szeretné növelni a hölgyek arányát a gyártásban. A Girl’s Day elnevezésű programot német mintára 2013-ban rendezték meg először Kecskeméten.

Ünnepelt az Audi Hungaria szerszámgyára: 10 évvel ezelőtt, 2005-ben adták át a győri vállalat létesítményét, ahol elsőként a présszerszámok, készülékek és berendezések gyártása kezdődött meg.

A rendőrség és a Magyar Suzuki Zrt. régi keletű együttműködése keretében a hatóság újabb Suzuki Vitarát állíthat szolgálatba Esztergomban. A társaság egy vadonatúj járművet adott használatba a rend helyi őreinek, akik azonnal ki is próbálták a városi terepjárót.

Beszállítók

Két éve kezdődött és most zárult az a 3 milliárd 330 milliós projekt a Delphi tatabányai gyárában, amelynek megvalósítására 996 millió forintos támogatást nyertek el. 50 új munkahely megteremtését vállalták, ezt alaposan túlteljesítették: a dolgozók száma az akkori 1150 helyett most 1800; ez éppen tizenháromszorosa a tervezettnek.

Értékelték az autóüveggyár teljesítményét. Hagyomány, hogy év végén az AGC Glass Europe vezetői eljönnek Tatabányára, és az itteni autóüveggyárban értékelik a cégcsoport, valamint a helyi gyár munkáját, szólnak a tervekről is.

A Pekingi Közösségi Közlekedési Vállalat (The Beijing Public Transportation Group) nemrégiben közel 1500 új, Allison automata sebességváltóval felszerelt buszt vásárolt. A teljes flotta mintegy 15 000 autóbuszt számlál, s a közlekedési rendszer már közel 15 éve az Allison automata váltókat választja beszerzéskor.

A héten a lányokról szólt a Continental híre is: A Skool által indított Scratch Meccs megszervezésében és támogatásában részt vett az ELTE IK T@T Labor csapata, a Facebook, valamint a kerékszenzorokat és perdületérzékelőket gyártó és fejlesztő veszprémi vállalat, a Continental.

A Bosch, az SMR és az Exedy Dynax beruházásait is támogatja a kormány - négy külföldi és három magyar vállalat nagyberuházását támogatja a kormány összesen több mint 19 milliárd forinttal - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szolgáltatók

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért novemberi elismeréseit pénteken Budapesten, a hónap beruházója a Magyar Cukor Zrt., a hónap kis- és középvállalkozása a Robinia Group Zrt., míg november startup vállalkozása az IVM Zrt. lett.

A Volkswagen konszern dízelbotrányban érintett járműveinek visszahívása Magyarországon is megkezdődik januárban, a márkák magyarországi importőre elsősorban szervezési, logisztikai és képzési támogatást nyújt ahhoz, hogy a márkaszervizek mielőbb elvégezhessék a szükséges módosításokat a járműveken - mondta Eppel János, a Porsche Hungaria Kft. (PH) ügyvezető igazgatója.

Kilenc márkakereskedő megkezdte az új típusú Lada autók értékesítését, miután az elmúlt öt évben szünetelt a márka forgalmazása Magyarországon - jelentette be Ormos István, az importőr Lada Hungary ügyvezetője.

20 elektromos buszt vesz a BKV. A kormány ehhez 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. Bár hivatalosan egy szóval sem említik a típust, magyar fejlesztésű Modulo járművek álltak aláíráskor a háttérben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink