Beszállítók Programozó lányokat támogat a Continental

Programozó lányokat támogat a Continental

autopro.hu | 2015.12.17 16:11

Programozó lányokat támogat a Continental

December 12-én szombaton 10 háromfős lánycsapat mérkőzött meg az első lányoknak szóló programozó verseny, a Scratch Meccs döntőjében. A döntőt végül az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium 16 éves diáklányai, az “Ething” csapata nyerte meg, akik egy grafikailag meghökkentően szép és egyedi, saját zenei aláfestésű, kiforrott programozási háttérrel rendelkező játékot készítettek el. Ádám Zsófia, Kőnig Virág és Varga Dorka a tavaszi szünetben utazhatnak Londonba, aminek egyik fénypontja a Facebook londoni irodájának látogatása lesz.

Hirdetés

A Skool szervezésében, az ELTE IK T@T Labor szakmai irányításával, valamint a Facebook, a veszprémi Continental és a Brit Nagykövetség támogatásával zajló Scratch Meccs programozó verseny célja volt, hogy az informatika világa iránt érdeklődő lányok kipróbálhassák magukat egy kreatív versenyen, ahol három fős csapatokban grafikai, zenei és programozói elemeket ötvözve saját játékot fejlesztettek. A verseny platformja a Skool programokon is sokat használt Scratch alkalmazás, a kifejezetten gyermekeknek készített környezet, melyben gyorsan, élményeket szerezve sajátíthatják el a fiatalok a programozás alapjait.

24 csapat, 72 lány jelentkezett a versenyre

A Skool által szeptember 14-én megnyitott verseny első, online fordulójában 24 csapat, 72 lány küldte be Scratchben elkészített pályamunkáit, melyek között találhattunk saját fejlesztésű játékokat, animációkat, történeteket. A projekteket ezután az öttagú zsűri értékelte, és választotta ki azt a 10 legjobb csapatot, akik részt vehettek a decemberi döntőn, melyet az ELTE Informatikai Karán szerveztek. A zsűri olyan neves szakemberekből áll, mint Harcsa Veronika, jazzénekes, Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE IK T@T labor vezetője, Dékány Dalma, grafikus, Páhi-Papp Orsolya, a veszprémi Continental szoftver projekt menedzsere, valamint Balogh Péter, korábbi NNG vezérigazgató, angyal befektető.

A tíz legjobb csapat mérkőzhetett meg a december 12-ei döntőn

A tíz döntőbe jutott, 12-16 éves lányokból álló csapatnak egy komplex projektbemutató során kellett meggyőzniük a zsűrit arról, hogy pályamunkájuk, programozói tapasztalatuk, kreativitásuk, csapatmunkájuk és előadástechnikájuk nyomán őket illeti a verseny fődíja. Mind a 10 tehetséges csapat rendkívül felkészült, lelkes és kreatív prezentációt tartott, majd végül szoros versenyben az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium 16 éves lányokból álló “Ething” nevű csapata nyert. A csapat minden tagjának tapasztalatát és érdeklődését felhasználta projektjük sikeressége érdekében: Zsófiát már régóta érdekli a programozás, Virágban grafikus vér csorog, Dorka pedig kislány kora óta klasszikus zenél. Az eredmény: egy meghökkentően szép és komplex játék, saját zenei aláfestéssel.

Második helyezett az “Első Meccs” csapata, akik egy olyan játékot készítettek, melynek a zsűri tagjai és a szervezők szerint is a játékpiacon lenne a helye. Harmadik helyen a “Bacon” csapata végzett, akik egy szellemes és rendkívül ötletes, több szintből álló játékkal nyűgözték le a zsűri tagjait. A nyertes pályamunkákat, és a döntőbe került csapatok munkáit a Skool Scratch oldalán lehet megtekinteni: https://scratch.mit.edu/studios/1764516/.

Fődíj: tanulmányút Londonba, a Facebook irodájának látogatásával

A verseny főtámogatójaként a Facebook egy különleges fődíjjal jutalmazza a nyertes csapatot: a verseny győztesei ellátogathatnak a Facebook londoni irodájába, a világ egyik leghíresebb munkahelyére, ahol megismerhetik az ott dolgozó fejlesztőket, megnézhetik, hogyan néz ki a csapat egy napja és a világ egyik legmenőbb irodája.

A Skool által indított Scratch Meccs megszervezésében részt vett az ELTE IK T@T Labor csapata, akik szakmai irányítása és támogatása elengedhetetlen volt a verseny lebonyolításához. A Facebook mellett a versenyt a kerékszenzorokat és perdületérzékelőket gyártó és fejlesztő veszprémi vállalat, a Continental, valamint a Brit Nagykövetség is támogatta. A versenyt hivatalosan Caitlin Jones, a Brit Nagykövetség nagykövet-helyettese nyitotta meg.

Kiemelt Partnereink