Trend Valós viszonyok között bizonyít a hidrogénes furgon

Valós viszonyok között bizonyít a hidrogénes furgon

autopro.hu/M.M. | 2023.07.19 07:21

Valós viszonyok között bizonyít a hidrogénes furgon

Fotó: First Hydrogen Corp

Az angol SSE az első egyesült királyságbeli közműszolgáltató, amely a First Hydrogen hidrogénüzemű kisteherautóját valós körülmények között próbálja ki, lehetővé téve, hogy a vállalat kiértékelje a hidrogénmobilitás lehetséges előnyeit, mint fosszilis tüzelőanyagokkal szembeni alternatíva a jelenleg is növekvő, elektromos járművekből álló karbantartó flottája mellett.

A kisteherautó a legutóbbi pár hétben az SSE azon aberdeeni telephelyéről üzemelt, amely egy hidrogénkút mellett van. Egy kétnapos képzés után már négy SSE sofőr a First Hydrogen járművével szállította azokat a berendezéseket és szerszámokat, amelyek kulcsszerepet játszanak a mérnökök mindennapi munkájában.

Jelenleg az SSE üzemelteti az Egyesült Királyság egyik legnagyobb flottáját, amelyből az elkövetkező években várhatóan 2500 járművet fognak elektromosra cserélni, amiket mintegy 11 ezer alkalmazott fog használatba venni. Ezenkívül a vállalat töltőpontokat is fog telepíteni számukra. Számos szerepben és különféle körülmények között dolgoznak az imént említett járművek, a Dél-Anglia és Észak-Skócia közti villamosenergia-hálózat karbantartásától kezdve az offshore és szárazföldi szélerőműparkok üzemben tartásáig.

Jobb, mint az elektromos

A First Hydrogen üzemanyagcellás járműve nagyobb távot tud megtenni egy tankolással, mint akkumulátorral ellátott társai egy töltéssel, valamint a hatótávolsága feláldozása nélkül tud nagyobb terheket szállítani. Annak köszönhetően, hogy egy „újratöltés” ugyanannyi ideig tart, mint egy hagyományos autó esetében, szemben az akkus elektromos járművek körülbelüli öt órájával, többet áll a vállalat rendelkezésére a hidrogénhajtású kisteherautó.

A tesztjárművet a próbautak során rengeteg fedélzeti műszer segítségével monitorozzák. Ennek hála a First Hydrogen mérnökei sokkal jobban tudják feltérképezni a kisteherautó üzemanyag-fogyasztását, és futásteljesítményét a különböző körülmények között. Ezeken kívül valós időben tudják nyomon követni a jármű állapotát és helyzetét, hogy a sofőrök biztonságban tudhassák magukat.

Gyár épül a hidrogénes járműveknek

A First Hydrogen Corp. egy kanadai és angol székhelyű vállalat, amely kibocsátásmentes járművek gyártásával, valamint fenntartható hidrogén előállításával és szén-dioxid-kivonó rendszerekkel foglalkozik. A vállalat az AVL Powertrainnel és a Ballard Power Systems-szel közösen fejlesztett ki demonstrációs célú üzemanyagcellás könnyű haszongépjárműveket, amelyekkel több mint 500 kilométeres hatótáv is elérhető. Ezzel egyidejűleg a vállalat a saját zéró kibocsátású járműveit is elkezdte tervezni. A cég a zölden előállított hidrogén termelésének, valamint elosztásának lehetőségét is keresi az Egyesült Királyságban, Kanadában, Észak-Amerikában és Európában.

Július elején a First Hydrogen megvalósíthatósági tanulmányi megállapodást írt alá a Sacré-Davey-vel egy 35 megawattos zöldhidrogén-gyártó létesítmény és jármű-összeszerelő gyár építéséről a québeci Shawiniganban.

A gyáregység fejlett elektrolízis segítségével fog hidrogént létrehozni a vállalat hidrogén üzemanyagcellát használó járműveinek, valamint a Montréal-Québec City régión belüli egyéb hidrogénhajtású autók számára. Várhatóan évente 25 ezer jármű fog majd itt legördülni a gyártósorról – írta meg a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink