Trend Válaszlépéssel fenyegeti Kína az USA-t

Válaszlépéssel fenyegeti Kína az USA-t

autopro.hu/V.M. | 2022.09.23 17:21

Válaszlépéssel fenyegeti Kína az USA-t

Fotó: Pixabay

Az elektromos autók és azok akkumulátorainak legnagyobb gyártója, Kína elégedetlenségét fejezte ki a nemrég elfogadott amerikai Inflációcsökkentési Törvénnyel kapcsolatban, ami szigorú származási feltételekhez köti a villanyautók után járó állami támogatásokat.

Hirdetés

Kína szerint a törvény, ami az Észak-Amerikában készült villanyautók után nyújtana csak adókedvezményt a vásárlóknak, „diszkriminatív.”

Az ázsiai ország aggodalmát Shu Jueting, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője fejtette ki egy sajtótájékoztató során. Elmondta, hogy a törvény valószínűleg szembe megy a kereskedelmi Világszervezet alapelveivel, illetve, hogy „Kína továbbra is vizsgálni fogja a törvény implementálását, és lépéseket fog tenni, hogy megvédje jogi érdekeit, ha szükséges.”

A már Joe Biden amerikai elnök által is aláírt vitatott törvény szerint azon elektromos autók után, melyek akkumulátor-részegységei Kínából, Oroszországból vagy más problémásnak minősített helyről származnak, nem fog járni a 7500 dolláros adójóváírás.

Nem lesz egyszerű kizárni Kínát

Jelenleg a világ akkumulátoripari ellátási láncainak nagy része csatlakozik Kínához. Nemrég Qin Gang kínai nagykövet figyelmeztette az Egyesült Államokat az ázsiai ország kihagyására irányuló törekvések veszélyére. „Az elektromos járművek értéklánca, vagy pontosabban az ellátási lánc rendkívül globalizált” – mondta, hozzátéve, hogy a gazdasági szereplők továbbra is „a gazdasági törvényszerűségeknek megfelelően fognak működni.”

A törvényt korábban már az Európai Unió és a Korea is kritizálta. Az EU biztosította az USA-t, hogy megfelelő lépéseket fog tenni az érdekei védelme érdekében, míg az InsideEVs cikke szerint egy magas rangú koreai tisztviselő egyenesen árulásnak nevezte a törvényt, ami különösen fájóan érintheti a Hyundai-t.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink